Kariyer Yolun Da İnsan İsrafı
“Eee… Abi üniversitede bitiyor şimdi ne iş yapacağız?” Bir eğitimci olarak genç bir üniversite mezunundan bu sözü duymak benim için müthiş iç acıtan bir söz. Aslında vahim bir durumun da ilanı.
Kültürümüzde israf haramdır. Evet, hiçbir şeyi israf etmememiz lazım ama göz göre göre de insan israfına tahammül etmek mümkün mü? İşte bu sözü telaffuz eden her bir evladımız aslında bir ülkenin en önemli değeri olan insanın nasıl israf edildiğinin de boyutlarını ifade etmektedir.
“Şimdi ne iş yapacağım?” İşte bu şahane soru bunun en bariz ve aleni ifadesidir. Bu soru iki açıdan da büyük bir çelişkiyi ve boşluğu ifade ediyor ki oda şudur: Birincisi; soran açısından bu soruyu üniversiteden mezun olduğun yıl değil de lise tercihinde ve hatta ortaokulda sorman ve kendini ona göre hazırlaman gerekiyordu. İkincisi; bir nesle bu soruyu sorduran sistemi kurgulayan ve uygulayanlar açısından önemlidir ki; sizin yetiştirdiğiniz ve tam on altı yıl eğitimini planladığınız bir öğrenci/genciniz üniversiteden mezun olurken halen hayatını idame ettireceği işini/mesleğini seçememiş olsun. Bu ne yaman çelişkidir böyle…
Bunun hesabını kim/kimler verecek? Bu gençlerin heba ettikleri yaklaşık çeyrek asırlık emeklerinin vebali kimin/kimlerin omuzlarındadır?
Kariyer planlaması yapma aşamasında olan genç kardeşim; Türkiye’nin eğitim sistemi henüz senin kariyerini planlama noktasında yeterli değildir, eksiktir. Onun için sen sen ol bir defa yaşayacağın ömrünün çeyrek asrını hiç kimsenin deneme tahtası olarak heba etmesine müsaade etme.
Genç Kardeşim;
Kariyer planında en öncelikli olan severek yapacağın, iş olarak benimseyeceğin, kendinin ve ailenin yaşamını idame ettireceğin, zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak olan geliri sana kazandıracak mesleği belirlemelisin. Belirlediğin bu mesleğe yönelik önce eğitimini alacağın okullarını ve alanlarına karar vererek bu süreçleri başarı ile tamamlama gayreti, azim ve kararlığı içerisinde olmalısın.
Seçmiş olduğun alana yönelik olarak belirlediğin üniversiteyi de bitirdikten sonra yapmak istediğin işe sahip olunca da doğru adımlar atarak o işte kariyer basamaklarını bir bir çıkarak ilerlemelisin.
Kariyer planlamasında nelere dikkat etmeliyiz?
Kendinizi Tanıyın
Etkili bir kariyer planının temelinde, bir birey olarak kim olduğumuzu, neyi sevip neyi sevmediğinizi bilememiz ve ilgi alanlarımızı belirleyerek işe başlamalıyız. Hangi işi sevdiğinize dair net bir kararınız olursa küçük manevralar olsa da hedeften çok sapılmadan ilerlemek mümkün olacaktır.
Kişiliğiniz ve ilgi alanlarınız ile iş hayatındaki seçimlerinizin uyumu, kariyer planınızda ilerlemenizi sağlayacaktır. Kendinize bazı basit belki ama aslında hayati önemde sorular sorarak başlayabilirsiniz. Güçlü yönlerim nelerdir? Geliştirilmesi gereken yönlerim nelerdir? Gibi sorularla iç/öz eleştiri yapabilirsiniz.
Mehmet Nuri KAYNAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.