7.07.2022 13:45:00

Duygu GÜNDÜZ

 

Kurban Bayramında Nelere Dikkat Etmeliyiz!

Kurban Bayramı'nda; etin tüketim zamanı, pişirme şekli, günlük tüketim miktarı, saklama koşulları gibi birçok noktaya dikkat edilmesi gerekir.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALIDIR?

Buzdolabında -2 °C’de 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 °C’de daha uzun süre etler saklanabilir.

Kurban etleri küçük parçalar halinde, birer yemeklik olacak şekilde buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzlukta veya derin dondurucuda saklanmalıdır.

Etlerin küçük parçalara bölünmesinde kullanılan kesim tahtaları sebzelerin doğranmasında kullanılmamalıdır.

Etler pişirilmek için buzluktan veya derin dondurucudan çıkarıldıktan sonra oda ısısında değil, buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi beklenmelidir.

Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLMELİDİR?

Bayram günü kesilen hayvan etleri 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir.

Yeni kesilen hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede hazımsızlık ve şişkinlik gibi sıkıntılara neden olur.

Etlerin pişirilmesinde haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir. Kızartma, kavurma yönteminden kaçınılmalıdır.

Etler mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde kızartılmamalıdır, kömürleşen etler kanser riski taşır.

Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire karşılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu yüzden çok yüksek ateş etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını arttırır.

Et ile yapılan yemekler etin kendi yağı ile pişirilmelidir, ilave yağ eklenmemelidir.

Et çiğ veya az pişmiş tüketilmemelidir. Bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı unutulmamalıdır.

BAYRAMDA ET TÜKETİMİ NASIL OLMALIDIR?

Etler, iyi kalite protein ve yağ içermelerine rağmen C ve E vitaminlerini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir.

Kırmızın et, kolesterol ve kalorisi yüksek bir besindir. Bu yüzden hipertansiyon, kolesterol, kalp gibi kronik hastalığı olan bireyler aşırı miktarda kırmızı et tüketiminden kaçınmalıdırlar. Bayram süresince günlük et tüketiminin kadınlar için 100-120 gram, erkekler için 150-180 gramı geçmemesi gerekir.

Uzman Diyetisyen Duygu GÜNDÜZ

 


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.