24.08.2017 15:53:37

Ruhi Orhan

Değerli tüketiciler, Kurban bayramı da,  Hayvan alım-satım işlemleri sürüyor, bu aşamada tüketicilerin dolandırıcılar tarafından mağdur olmamaları için dikkat etmeleri gerektiği konusunda Tükoder beylikdüzü şubesi olarak Kurban alacakların şu konularda uyarılarda dikkat etmenizi istiyoruz.
KURBANLIK ALACAKLARA DİKKATLİ OLMALILAR;  Alınmak istenen kurbanlık hayvanın, belgelerini kontrol ediniz,  Hayvanın her iki kulağında küpe olmalı, büyük baş hayvanların “Pasaportu”  (Hayvan kimlik belgesi) olmalı, Küçükbaş hayvanların “Nakil Belgesi” olmalıdır. Satın alacağınız hayvanların pasaportu veya nakil belgesiyle küpe numarasını kontrol ederek hayvanın kime ait olduğu, menşei ve yaşı gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

Satın alacağınız hayvanın belgelerini mutlaka talep ediniz. Belgesiz hayvan alımı 5996 sayılı Kanun gereğince idari para cezasına tabi olup, belgeli hayvan satın almak kaçakçılara ya da dolandırıcılara karşı da iyi bir tedbir olacaktır.
Dolandırıcılar her türlü yöntemi kullanmaktadırlar, özellikle sahte paralara ile yapılmaktadır.
Dolandırıcılık şekli olan “Hayvanları yükleyip parasını indirirken verelim” sözüne inanmayalım, hayvan sahiplerini oyalayıp sonunda parayı ödemeden kaçarak hayvan sahiplerini mağdur edilmektedir. Hayvanların bulunduğu mekânlar aydınlık olmalı giriş çıkışlar kontrol altında tutulmalıdır.
KURBANLIK ALACAKLARA TAVSİYEMİZ;  Bir hayvanın kurban edilebilmesi için koyun ve keçi de bir yaş, dana ve düvede iki yaş, devede beş yaş şartı aranmaktadır.
Büyükbaş dana veya düvenin kurban edilebilmesi için 24 ayı doldurmuş olması gerekiyor. Hayvanın 24 ayı doldurduğunu da genellikle çapa dediğimiz, alt çenesinin ortasındaki iki süt dişinin düşüp yerine kalıcı dişinin çıkması ile anlaşılır. Yalnız ırkına göre bazı hayvanlarda çapa dişi gecikebilir. Buda üreticinin güvenilirliği yada hayvanın orijinal pasaportunu ile anlayabilirsiniz. Büyükbaş kurban alacakların pasaportuna da çok güvenmesin, başka hayvanın pasaportunu değiştirerek, bu hayvan iki yaşını doldurdu ancak çapak atmadı, diyerek haksız kazanç elde etmektedirler.
Hayvanın sağlıklı olmasına dikkat etmelisiniz,  kurbanın burnunda sümük, ağzında salya olmamalı, tüyleri de parlak ve canlı olmalı, hayvanın vücut yapısı dolgun olmalı, herhangi bir özrünün bulunup bulunmamasına bakılması,  büyükbaş kurbanlık alımlarında fiyatının ucuz olmasından ziyade tanıdık, güvenilir, kurumsal üreticilerden kurbanlık alınmasını öneriyoruz.
Tüketicinin sağlığını ve güvenliğinin korunmasının Devletin sorumluluğunda olduğunu unutmayalım, kaçak ve hastalıklı hayvanların piyasaya sürülmesinin engellenmesi için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının denetimlerini sağlamasını bekliyoruz. Bu vesile ile tüm tüketicilerin bayramın barış ve kardeşlik içerisinde geçecek bayramlar diliyoruz, Kurban Bayramınızı Kutluyoruz.

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.