8.10.2021 14:28:46

Zuhal KİLER

Hoş Geldin Rahmet Peygamberi

Âlemlere rahmet olarak gönderilen son peygamber Hz. Muhammed (sav), eski dünya olarak bilinen Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının ortasında yer alan Arabistan yarımadasının batısındaki Hicaz bölgesinde Mekke şehrinde milâdî 571 yılının 20 Nisan'a denk gelen 12 Rebiyülevvel Pazartesi sabahında dünyaya geldi.

Genel kabul gören kanaate göre Fil Vakasından 50-55 gün sonra Rebiyülevvel ayında Pazartesi günü dünyaya geldi. Farklı hesaplamalara göre

Hz. Peygamber'in doğum tarihi 20 Nisan 571 veya 17 Haziran 569 Pazartesi şeklinde belirlendi. Safer ayının sonlarında Hz. Ebu Bekirʼle birlikte Sevr mağarasına sığınan ve 1 Rebîülevvelʼde buradan ayrılıp Medineʼye doğru yola çıkan Resul-i Ekrem 8 Rebîülevvel pazartesi günü Kubâʼya varmış ve burada Kubâ Mescidini inşa etmiştir. 12 Rebîülevvelʼde Medineʼye hareket etmiş, Rânûnâ vadisinde ilk Cuma namazını kıldırdıktan sonra aynı gün Medineʼye ulaşmıştır.

Bu ayın içinde Mescidi Nebevînin inşasına başlanmıştır. Resulullah (S.A.V), bu ayda dünyaya geldiği için Arabi ayların en şereflisi olarak nitelendirilmektedir. Doğum vakti sabaha yakın bir zamandır. Bugün, günlerin en sevinçlilerinden kabul edilerek değerlendirilir. Kutsi hadiste Allah, 'Sen olmasaydın ya Muhammed âlemleri yaratmazdım' buyruluyor. Kâinatta en büyük hadise, Yüce Allah'ın habibim dediği Hz.

Muhammed'in dünyaya teşrifleridir. İrhâsât, Allah tarafından peygamber olarak gönderilen insanların, vahiy almadan önceki yaşamlarında meydana gelen harikulade olayları ifade eder.Elbette insanlığın yaradılışından itibaren gelmesi beklenen Habibullahʼın dünyaya gelişi,teşrif edişi de büyük mucizeler eşliğinde olmuştu. Hz. Muhammed doğduğunda; Busrâʼyı aydınlatan bir nurun çıkması, Mekkeʼde bir yıldızın doğması/ yıldızların sarkması, Kisrâʼnın sarayının on dört burcunun yıkılması, Mecusilerin hiç sönmeden yanan ateşlerinin sönmesi ve Sâva Gölünün kuruması gibi birçok mucize gerçekleşmişti.

Resullullahʼın dünyaya teşrifleri gecesinde hazan yaprağı gibi gök kubbeden yıldızlar döküldü, yer gök bu güzel geceye eşlik ediyor, kendi hal dilleriyle cümbüş yaşıyorlardı. O gelmişti sevgi peygamberi, zulüm ateşinin suyu, kederlerin, elemlerin silgisi, insanlığın kurtarıcısı, maddeyi manaya çevirendi o. Onun gelişiyle, varoluşuyla her şey değişti, yeniden yapılandı varlık âlemi. İnsanlık fıtratına döndü onun önderliğinde.

Hz. Peygamberin sevgi ile beslenen kişiliğiyle, güven esasına dayanan bir medeniyet inşa etme arzusunu gerçekleştirmede, etkileyici üslubunun yanı sıra insanlara değer vermesi, sade yaşamı mazlumların hamisi olması, cömertliği, özverili davranışları ve zarafeti etkili olmuştur. Bu sayede kısa zamanda binlerce insanı çevresinde toplamayı başarmış, huzur ve güvenin egemen olduğu bir medeniyet kurmuştu. Resullullah, insanlığı en mükemmel anlam ve amaçlarıyla buluşturup bağdaştıran, insanın hakikati görmesine yardımcı olan, ilahi güzelliği dokunabilir, görülebilir ve duyulabilir hale getiren bir önder olmuştur. Tüm İslam âleminde “Vesiletüʼnnecat” (kurtuluş vesilesi)adıyla bilinen Mevlitʼin şöhreti, asırları aşarak günümüze kadar gelmiştir.

Tüm İslam âleminin mevlit kandili kutlu olsun, duaların makbul olduğu gün olsun... Arşʼın kubbelerine, adı nurla yazılan, İsmi; semada “Ahmed”,yerde “Muhammed olan, Yedi katlı göklerde, Hakk Cemaliʼ ini bulan Evvel - ahir yolcusu, ya hazreti Muhammed. Sağanak nur yağmurları inerken yedi kattan, O gece, sendin gelen, ezel kadar uzaktan, Melekler, her zerreye, müjde verirken Hakkʼtan; O gece sendin gelen, Ya Hazreti Muhammed.


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.