6.02.2023 09:57:00

Zuhal KİLER

 

 

 

Mübarek Üç Aylar…

Her din ve toplumda bazı zamanlar, diğerlerinden daha farklı görülmüş ,kutsal sayılmış daha etkin kutlamalara muhatap olmuştur. İnsanlar tarafından saygı duyulması ve hürmet edilerek dokunulmaz kılınması bize kutsal zaman kavramının evrensel boyutunu gösterir.

Kutsal zaman algısını anlamak ve bunun dini hayattaki  yansımalarını değerlendirmek için kutsal zaman mevhumunu anlamak gerekir.

 Kutsal zamanlar, diğer zamanlara göre  daha yoğun maneviyatın hissedildiği ve geçmişteki bir manevi olayın  tekrar edildiği  zaman dilimi olarak dini hayatın canlılığını ve inanılan yüce Allah’la  irtibatın güçlü tutulmasını sağlayan bir mevhumdur.

Kur’an’da zamanın önemine vurgu yapan İnsan suresi 1.ayeti kerimesi ve Asr suresi 1.ayeti kerimesi, Zilhicce ayının 10.gecesine işaret edildiği rivayeti kuvvetli olan Fecr suresi 2. ayeti kerimesi İslam’da kutsal zaman kavramının varlığını gösteren delillerdendir. Zaman bizatihi kıymetli bir olgu olmakla birlikte, bazı zamanlar vardır ki onların kıymeti diğerlerinden daha fazladır. 

İslam toplumunda kutsal olarak kabul edilen zamanlarda topluca veya bireysel olarak yapılan ibadetler ve tefekkürler çok önemli görülmüş ve teşvik edilmiştir. Bu bağlamda üç aylarda, bir yenilenme süreci oluşmuştur.

İnsanların rûhî ve vicdanî olgunluğa erişebilmesini, güzel ahlâka ulaşabilmesini sağlayan üç aylara baktığımızda bir nevi her yıl tekrarlanan bir manevi eğitim kampı, ruhi tedavi fırsatı, bedensel dinlenme  zamanı, yaygın öğretim imkânının yakalanması demek olmuştur.

Ramazan’ın şahane manevi havasına ve eşsiz ruhani hayatına ulaşabilmek için hazırlıklara iki ay kadar önceden girmek tavsiye edilmiştir.

Recep ve Şaban aylarında bu manevi atmosfer için ön hazırlıkların yapılması Ramazan ayının manevi bir yenilenme ayı olmasına ciddi bir katkı sağlamıştır.

Üç aylarda yapılması tavsiye edilen oruç, namaz, zikir, sohbet, Kur’an tilavetleri gibi ibadetler ile iç huzurunu yakalayan insanın, toplumsal yardımlaşma ve dayanışma ile toplumun yenilenmesine  de zemin hazırlayabilecektir.

Üç ayları ve içindeki geceleri birer fırsat olarak görmeli, bunları af ve mağfiretimize vesile kılmalıyız. Yani tövbe ve istiğfar etmeli, hata ve kusurlarımızdan arınmalıyız.

Cenab-ı Hak ‘ın ‘’rahim’’,gaffar’’,settar’’,gibi yüce sıfatları mevcuttur.O bunlarla tecelli edip yüceliğini göstermeyi murad etmektedir.Bu sıfatların tecellisi için en güzel sebeplerden birisi,kulun kusurlarını görüp yüce Rabbi’ne yalvarmasıdır.Yüce Rabb’e layık olan bağışlamaktır.Kulların acizliği,Mevla’nın yüceliği anlaşılmış olacaktır.Ve  böylece tövbe hali,kulun hallerini güzelce muhasebeden geçirmesiyle sahih ve sağlam olacaktır.

Her şeyden önemlisi bu zamanı  Yaradanının kuluyla irtibat kurduğu Kutsal kitabını okumak ve anlamak için bir vesile görmelidir.

Bütün bu ibadetler bizi ruhi ve kalbi kemale ve huzura götürür ve nefsimizi kontrol altında tutmamıza yardımcı olur.

Modern dünyanın gelişmiş toplumlarında mutluluk, iç huzuru ve dolayısıyla toplumdaki güven ortamının yitirilmesinde bu kutsal zamanların göz ardı edilmesinin hatta bazen inkar edilmesinin rolü ne kadar da büyüktür.
Bütün kutsal gün ve geceleri ihya edip çocuklarımıza sevdirerek anlamlı kılmalıyız kaybettiğimiz tüm değerleri tekrar kazanmak duası ile.

Hayatın özeti  bir dua ile bütün İslam alemine affa mazhar olmuş üç aylar diliyorum.

Allah’ım zamanımı bereketlendir ve bana zaman içinde zaman ver. 
Bu zamanı hayırla kullanabilmemi nasip et.
Varacağımız yerde ‘’SEN’’ bulun
Konak yerimiz’’SEN’’ OL
Yürüdüğümüz yol bizi ‘’SANA’’getirsin
Bizi sev sevdir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.