Ayhan BAYRAM

Tarih: 24.07.2024 19:54

NEDEN YUNANİSTAN’a GİDİYORUZ?

Facebook Twitter Linked-in

 

NEDEN YUNANİSTAN’a GİDİYORUZ?

Bu yazın turizm açısından en çok konuşulan konusu Türklerin bir çoğunun tatil için Yunanistan’ı tercih etmeleri oldu.

Yunanistan hükümetinin adalar için vize işlemlerini kolaylaştırması da bunu daha kolay hale getirdi. Bunun altında yatan neden, sadece fiyatlar, maliyet değil. Eğer önem sırasına göre sıralarsak gerçek nedenler şunlar:

1. Yunanistan planlı ve programlı bir ülke. Bir turizm master planları var ve ona uyuyorlar. Her yörenin daha önceden belirlenmiş bir turizm kapasitesi var. Bu kapasitenin üzerinde tesis yapmak isteseniz bile yapamıyorsunuz. Böylece o yörenin karakterini bozamıyor, yeşilini yok edemiyor, alt yapısını ( yollar, enerji, internet, su vb. ) zorlamıyorsunuz.

Sınırlı sayıda tesis için de kalifiye çalışan bulma şansınız artıyor. Daha kaliteli ve daha ekonomik hizmet verebiliyorsunuz.
 

2. Yunanlılar misafirperver bir millet. Yüzleri gülüyor hizmet ederken. Çalışkanlar. Daha az sayıda çalışan ile daha iyi hizmet vermeyi başarıyorlar. Müşteriye, konuğa hürmetliler, bunu hissediyorsunuz.

3. Yunanistan, bunca ekonomik sarsıntıya rağmen kendini toparladı. Enflasyon düşük. Anormal fiyat artışları yok. Kazık yeme şansınız düşük. Ticarette ahlâk var. Zaten nüfusları da artmıyor, yasa dışı göçmenlere de kuş uçurtmuyorlar. Porsiyonlar büyük, malzemeler kaliteli, tatlar güzel. Alışageldiğimiz bir mutfak. İçkilerde bizdeki gibi anormal vergiler yok. Yöresel üretim de teşvik ediliyor.

4. Belki sadece bilinçaltında hissettiğimiz ama düşünmediğimiz bir nokta daha var. Bizler 1980’ler 1990’lerin Bodrum’unu ve Marmaris’ini yaşamış insanlar olarak o her sahilinden girilen temiz denizleri, o basit yaşamı, otantik tesisleri, sükuneti özledik.

Belki Yunanistan’da bunları da buluyoruz. 

Kendini bilmez bazıları, Yunanistan’a gitmenin Yunanlının ekmeğine yağ sürmek, silahlanmasına parasal destek olmak gibi sonuçları olabileceğini yazıyor. Biz kendi ülkemizde turist istemiyor muyuz? Gelen turistlerin getirdiği para burada sadece ülke faydasına mı kullanılıyor? Yoksa müsrifliklere, bağnaz çıkarcı müptezelleri beslemeye, aç gözlü zenginleri daha zengin etmeye yaramıyor mu?

Bunlar boş tartışmalar. Komşumuz Yunanistan ile barış ve işbirliği içinde olursak, bu her iki ülke halkının da yararına.

Düşmanlıkların, kinlerin kimseye bir faydası yok. Zaten her iki ülkede de bu düşmanlığı körükleyen nüfuslarının taş çatlasın %10’u. Ama çok cazgır oldukları için sesleri çok çıkıyor.

M. Kemal Atatürk ne diyor? 

Yurtta sulh, cihanda sulh.
 

Saygı ve sevgiyle. 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —