28.12.2020 14:19:05

Ata BORA

Noel mi? Yılbaşı mı?

Dünyanın hemen hemen her ülkesinde Müslümanlara rastlamak mümkündür. Dünyanın en büyük dini grubunu oluşturan Hristiyan nüfusu 2.1 milyar iken, Müslüman nüfusuna baktığımızda 1.6 milyar olduğunu görürüz. Hal böyleyken doğal olarak en büyük din savaşları ve en büyük din çatışmaları bu iki din arasında yaşandığı kaçınılmaz olmuştur. Tarihteki yaşanmışlıklar bir yana dursun günümüzde bile hala bu çatışmalara şahit olmaktayız.

Bu çatışmalara sebep olan en büyük etkenin ise okuryazar oranlarında ki düşük seviyelerdir diye düşünüyorum. Yeni yıla gireceğimiz şu günlerde her yıl olduğu gibi Noel kutlaması ve yeni yıl kutlaması arasındaki farkı anlayamayan insanların var olduğunu görmek gerçekten üzücü. Simdi bu iki kutlama arasında ki ayrımı yapabilmek için öncelikle “Noel nedir” onu öğrenelim. İsa peygamberin doğum günü olarak kabul edilen 25 Aralık günü, ayrıca Doğuş bayramı ve Milat yortusu gibi isimlerle de anılarak kutlanılan Hristiyan dinine mensup insanların yaşadıkları bir olaydır. İsa peygamberin doğum tarihi net olarak bilinmediği için ermeni kilisesi gibi bazı doğu Ortodoks kiliseleri, Julyen takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ı Noel olarak kutlarlar. Ancak genel olarak miladi takvime göre 25 Aralık günü Noel olarak kutlanmaktadır. Bu kutlamalar yaklaşık 1 haftaya yakın bir süre ile devam etmektedir. Noel dini bir bayram özelliği taşımaktadır.

Peki, biz neyi kutluyoruz? Evet, biz Müslüman bir ülkeyiz ve Noel gibi bir kutlamayla tabi ki de alakamız olamaz. Biz bir Müslüman ülke olarak çoğu ülkenin kabul ettiği miladi takvimin son gününden ilk gününe geçiş gecesini kutlamaktayız. 1 Ocak bu takvime göre yılın ilk günüdür. Bizim kutladığımız olay bundan ibarettir.Şöyle bir bilgi de eklemek isterim ki ,ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın yaptığı araştırmalar sonucunda, çam ağacı süslemenin hıristiyanlıktan yüzlerce yıl önce bir Türk geleneği olduğunu ve Türk'lerin kutladığı Nartugan adı verilen bayram kutlamalarına ait olduğunu ortaya koymuştur.

Gönül rahatligiyla soyleyebilirim ki ,İsteyen bu eğlenceye katılır kutlar, istemeyen ne katılır nede kutlar. Fakat insanlara yanlış bilgi vermek ve yanlış yönlendirmek büyük bir hatadır. Yanlıştan en kısa sürede geri dönmenin yolu okumaktır. Herkesin okuyarak gelişeceği ve geliştireceği ülkemizin varlığının daim olması dileğiyle yeni yılınızı kutluyor ve saygılarımı sunuyorum.


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.