4.04.2019 18:44:40

Yahya Karakurt

Öğrenci koçlarının bireylerin akademik ve sosyal başarılarında önemli rolleri vardır. Bu rolleri yerine getirebilmeleri için koçun donanımının yeterli ve etkili bir şekilde yönetmesini bilen bir kişi olmak zorundadır. Yeterli donanıma sahip koçlar istedikleri gibi öğrenciyi yönlendirdiği için onların değişimi üzerinde etkisi büyüktür. Öğrencinin pozitif yönde gelişiminde ailenin, arkadaşların etkisi de önemlidir. En önemli faktörlerden birisi de öğrencinin içsel olarak kendi yeteneklerinin farkında olması ve hedefi doğrultusunda çalışma isteği onu başarıya götüren en önemli unsur olacaktır.

İlk önce öğrenci koçluğunu bilmek gerekir. Nedir bu öğrenci koçluğu?

Öğrenci Koçluğu; akademik ve sosyal yaşamda öğrencilerin başarı becerilerini arttırma amacıyla öğrenci ile koç arasında kurulan işbirliğidir. Bu işbirliğinin amacı: öğrenciyi yönlendirmek, hedefleri doğrultusunda çalıştırmak, motive etmek ve onun bu süreç içinde yaşadığı zorluklarla baş etmesine yardımcı olmaktır. Koç çocuğun boş zamanını verimli geçireceği zekâ oyunlarına da yönlendirebilir.

Bazı öğrenciler gelecekle ilgili çeşitli kaygılar yaşamaktadır. Bu kaygıları farkında olmadan ailelerde daha da artırmaktadır. Onları motive edeceğine farkında olmadan kaygılarını artırmaktadırlar. Özellikle bu durumlarda dikkatli olunması gerekir. Öğrenci koçu ve aileleri çocuğun odaklanması, çözüm üretmesi, bireysel gelişimi için ona yardımcı olması gerekir. Sürekli onlardan başarı beklentisi içerisindeyiz.  Ama başarı için acaba neler yapıyoruz?  İyi düşünülmesi gereken konulardır.

Öğrenci koçluğu için öğrenme tarzlarını iyi bilinmesi gerekir. Koç öğrenci üzerinde gözlem yaparak onların tarzlarını belirler ona göre çalışmalara başlar.

Koçluk öğrencilerin bazı özelliklerini dikkat etmeleri gerekir. Onları motivasyonunu sağlayacak, ders çalışma performanslarını yönetecek, konsantrasyon, özgüven artırımı, ders çalışma programlaması yaparak onların başarılı olmalarını sağlamaktadır.

Öğrenci koçunun yapması gerekli birçok iş vardır. Bu görevler öğrencinin ihtiyaçlarına göre değişmeli ve esnek olmalıdır.

Öğrenci koçu konuya yapıcı bir şekilde yaklaşmalıdır. Eleştirmeden ona güzel bir şekilde anlatmalıdır. Çünkü eleştirdiğimizde öğrenci ters tepki verebilir.  Koçun görevi öğrencilerimizin kör noktalarını bulmaktır. Kör noktaları tespit edince ona göre etkili çözümler sunmalıdır. Öğrencinin sorunlarını beraberce sorgulayarak akılcı bir şekilde çözmelidir. Doğru iletişim ilişkiyi başarılı bir zemine sürükler. Etkili bir güven ortamı daha sağlıklı sonuçlara götürür. Koç mutlaka empati yapıp onun neler hissedebileceğini düşünerek ona göre iletişime geçmelidir.

Ona öğüt vererek, nasihat ederek bunu yapamayız. Ona doğru sorular sorarak, kendi cevaplarıyla kendi yönünü bulmasına yardımcı olabiliriz.

Başarısız öğrenci yoktur, sadece kendini tanımayan ve öğrenme yeteneğine güvenmeyen öğrenci vardır. Herkesin kendine özgü bir potansiyeli vardır. Bu potansiyeli ortaya ve ona göre kişileri yönlendirmek, onlara hedef kazandırmak, planlı çalışmalar yapmak gerekir.  Koç okul, veli ve öğrenci üçgeninde, ilişkilerin düzenlenmesine; öğrencinin motivasyonunu, kendisine olan özgüveni ve özsaygısını korumasına ve geliştirmesine destek verir.

 Başarılı bir eğitim koçluğu sayesinde öğrencilerde birçok değişiklik meydana gelmektedir. Öğrenci öğrenmeyi öğrenme konusunda bilgi sahibi olur, öğrenci vizyon ve hedef odaklı çalışır,  çalışma disiplini kazanır, öğrenci yeteneklerini ve geliştirmesi gereken yönlerini keşfeder. Öğrencilerin hatırlama, düşünme, problem çözme ve akademik başarısını artırır, kariyer eğilimini, güçlü yanlarını, potansiyelinin ortaya çıkması ve kullanmasına yardımcı olur. Başarılı olan öğrenci kendini gerçekleştirir. Kendisinin farkında olan öğrenci güven kazanır, sosyal ve akademik yönden daha da başarılı olur.


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.