22.03.2019 10:15:08

Av. Nevin ÖMEROĞLU DEMİREL

Değerli okurlarım bu makalemde siz değerli dostlarıma Türk ceza kanunumuzun 134 . Maddesinde düzenlenen özel hayatın gizliliğini ihlal suçu hakkında bilgi vermek istiyorum.

Bu suçtaki amaç şahsi faaliyetlerinizin diğer insanlar tarafından bilinmesini istemediğiniz alanla diğer insanların karışmasını önlemek amacı ile bu suç TCK da yer almıştır. İnsanlar dış dünya içinde yer alsada buralarda bile özel hayatları vardır bu hayatlarının ihlalini oluşturacak bir eylem içinde girdiğinizde özel hayatın ihlali suçu oluşur . Siz kamuya açık olan bir alanda örneğin bir parkta bir caddede bir sokakta olsanız bile bir özel hayatınız vardır. Ancak bu suçun oluştuğunu varsayabilmek için kişinin konumu topluma mal olmuş bir kişi olup olmadığı toplumca tanınan bir kişi olup olmadığına da bakmak gerekir.

Siz bir kişinin kamuya açık alanda resimlerini videolarını sık sık çektiğinizde özel hayatın gizliliğini ihlal suçu değil kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu oluşturur.

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun oluşması için bu suçu işleyenin bunun bilincinde olması yani kasıtlı olarak işlenmiş olması gerekir mal olmuş ünlü kişiler sıradan bir kişiden farklı konumdadır. örneğin futbolcular politikacılar özel hayatları konusunda diğer kişilere göre ön planda olmaları nedeni ile özel hayatlarının izlendiği durumda diğer kişilere göre kanuna göre katlanmak mecburiyeti içindedirler.

Kişilerin özel hayatları ile ilgili görüntüleri sesleri ifşa ederseniz yani açıklarsanız yayarsanız suçun ağırlaşmış hali oluşur.

Böyle bir suç işlerseniz alacağınız ceza 1 yıl ile 3 yıl arasıdır. Yani kişilerin özel hayatını gizlice izlerseniz alacağınız ceza 1 ile 3 yıldır. Ama bunu kaydederseniz cezanız 1 kat artırılır. Ve size 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilebilir. Aynı şekilde ifşa ederseniz 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilebilir.

Bu bahsettiğim suçu bir polis bir Avukat bir hakim bir savcı gibi kamu görevi olan bir kişi yaparsa ceza yarı oranında artar.

Bir mesleğin sağladığı kolaylıktan faydalanarak bu suç işlenirse ceza ½ yani yarı oranında artırılır.

Bu suç şikayete bağlı bir suçtur 6 aylık şikayet süresi içinde böyle bir suça maruz kaldıysanız şikayet hakkınızı kullanmış olmalısınız. .

Bu suç uzlaşmaya tabi olan bir suçtur. Uzlaşma olmazsa davaya devam edilir. .

Bu suçlar adli para cezasına çevrilebilir Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilir ve ertelenebilir.

Bu konudaki sorularınızı 0 532 508 90 45 nolu irtibat telefonuma bildirebilirsiniz.

AVUKAT NEVİN ÖMEROĞLU DEMİREL İSTANBUL BAROSU


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.