10.01.2017 11:35:43

Kadir ÖZEL

 
Özel’den, Güzel Tavsiyeler
Yeni bir yila girdik yeni yil da evini satmak isteyenler için önemli tevsiyeler?
Her yeni yıl genellikle umut ve yenileme için bir başlangıçtır ve bir ev satmayı ya da satın almayı düşünenler için önemli adımlar atmak için bir başlangıç olur. Ancak bu yıl, siyasi, ekonomik ve sosyal gerçeklikler nedeniyle hem satıcıların hem de alıcılar açısından zorlu geçecek.
2016 yılında onca badireye rağmen, Türkiye’de konut satışları artış gösterdi. En azından devletin istatistik kurumu bize bunu söylüyor. İstanbul da Bir çok Satış ofislerine uğradığımızda üreticiler ve pazarlama ekipleri ivme kaybından şikayetçi, alıcılar ise hem fiyatların yüksek olmasından şikâyetçi ve bekle-gör havasında politik-ekonomik netlik sağlanmadan adım atmaya pek istekli görünmüyor.
Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye’de konut fiyatları artmaya devam ediyor. Bazı bölgelerdeki arz fazlası bölgenin ihtiyaç olup olmadığına bakılmaksızın konut ve işyeri üretiyorlar bu küçük Müteahhitlerin fiyat indirerek  rekabetten dolayı fiyatların yükselmediği hatta düşüşler yaşandığı da bilinen bir gerçek. Müteahhitlerin en büyük sıkıntısı arsa maliyetleri çok yüksek ve Dolar kurunun aşırı yükselmesiyle yeni üretilecek konutların fiyatlarının önümüzdeki yıllar içinde artacağını belirtiyorlar.
Peki, zorlu bir yıl olacağı daha ilk dakikalarından itibaren belli olan 2017’de ev satmak isteyenler nelere dikkat etmeli? Bu yıl satış yapmak istiyorsanız, bu ipuçları yardımcı olacaktır:
Her Sabırlı olun
Satışlar son 10 yıldır ülkenin birçok yerinde hızlı bir şekilde gerçekleşti. Lansman döneminde birkaç televizyon reklamı, gazete ilanı ile alıcıların satış ofislerine hücum ettiği günler geride kaldı. Hem pazardaki ürün sayısı arttı, hem de alıcı kitle daha karar verirken ince eleyip sık dokumaya başladı. Meraklısının çok, alıcının az olduğu ultra-rekabetçi bir pazarda sabırlı olmak, yatırımcılara doğru, net bilgiler vermek ve iletişim iyi kurmak önem kazandı.
Satacağınız ürünü doğru fiyatlayın
Her satıcı en iyi ve en yüksek fiyatla gayrimenkulünü satmak ister? Peki fiyat doğru mu? Fiyatı belirlemeden önce pazarı iyi analiz ettiniz mi? Hangi projede ne kadar fiyat isteniyor? Cazip bir bölgedeyseniz ve envanter düşük ise yeterli çalışmayı yaptığınızı düşünüyor musunuz? Aşırı fiyatlı evlerin satışında zorlanılan, gerçekçi ve yatırımcıya uygun amortisman süreleri sunan projelerin kolay satacağı bir yıl olacak 2017. Maceracıların eleneceği bir yıl olacak.
Cazip ve doğru ödeme planı
Son yıllarda kampanyasız  çok az firma proje var. Peki doğru kampanya hangisi? Ödeme planınız “kazan+ kazan” diyor mu? 100 ay vade farksız ödeme planı sunmak işin kolayına kaçmak mı? Burada kritik adım rakiplerinizin ne yaptığına bakarak doğru bir strateji belirlemek. Şirket bünyesinde finansman modeli geliştirmek yerine, bankalarla işbirliği yaparak uygun faiz oranları sunulan ve riskin dağıtıldığı ödeme planlarının hem alıcının, hem yüklenici firmanın da hem de bankanın mutluluğu için en iyi yol olduğu aşikar.
Evinizin temiz olduğundan emin olun
Eğer ikinci el bir konut satıyorsanız, evinizi piyasaya sürmeden mümkün olduğunca kusursuz hale getirmek her zamankinden daha önemli. Bazı yenilikler, güncellemeler ve iyileştirmeler yaparken çok ileri gitmemek gerekiyor. Satış yapıldıktan sonra tadilat için harcadığınız paranın yaklaşık yüzde 64’ünü telafi edebileceğinizi unutmayın.
Genelde ikinci el konut satanlar hep şunu söylerler satın alan boyasın ,kendi zevkine göre yapsın diye düşünüyorlar ama maalesef yanılıyorlar küçük bir tadilat dahi evin temiz ve bakımlı görünmesine alıcıların daha hızlı kar vermesine sebep olur.

Sahibinden değil Uzman Bir Ekiple Çalışın
Her zaman Kendi işinizi Kendiniz değil Uzman Birine bırakın yani kısacası bir çok kişi maalesef olumuz bir çok şey yaşadığımız için bütün emlak şirketlerini aynı düşünüyoruz bu konuda tecrübemize dayanarak şunu söyleyebiliriz hiç bir zaman her şirket aynı değildir.
Bölgesine hakim uzun zamandır bu sektörde var olan teknolojiyi çok iyi kullanan arkadaş ve tanıdık çevrelerce referans olabilecek emlak şirketlerini tercih etmenizi tavsiye ederiz gayrimenkulünüzün satışını onlar sizden çok daha iyi biliyor .
Kadir Özel
www.emlakhaberi.com
Genel Yayın Yönetmeni

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.