12.10.2017 20:41:07

Kadir ÖZEL

 Türkiye’de konut projelerine gösterilen ilgi günden güne artarken projeden ev almaya dair püf noktaları bilmek de oldukça önemli hale geliyor. Biz de Emlakhaberi.com olarak konut projesinden ev sahibi olma yolunda dikkat edilmesi gereken 5 adımı ele alan bir yazı hazırladık.
 
 
 
1- Projenin Konumu
 
İlk etapta önemli olan projelere hangi amaçla baktığınız. Fakat ister oturum ister yatırım amaçlı olsun projenin konumu araştırılması gereken en önemli konudur. Eğer konut projelerine yatırım amaçlı bakıyorsanız projenin metro ve metrobüs gibi toplu taşıma noktalarına yakınlığına dikkat etmek büyük önem taşır. Projenin önemli ulaşım ve ticaret noktalarına yakınlığı yatırım yapmayı düşündüğünüz projenin değerini attıracak unsurların başında gelmektedir.
 
 
 
Eğer konut projesinden oturmak için konut satın alıyorsanız da projenin ulaşım noktalarına yakınlığının yanı sıra okullar, hastaneler ve alışveriş merkezlerine uzaklığı da önem kazanmaktadır.
 
 
 
 
 
2- Müteahhit Araştırması
 
Konut projelerinin lokasyonu kadar projenin müteahhitinin de güvenilir olması oldukça önem teşkil eden bir konudur. Bu adımda öncelikle proje müteahhitinin daha önceki projelerinin incelenmesi gerekir. Bu eski projelerin zamanında teslim edilip edilmediği araştırılıp kat sahipleri ile iletişime geçirilerek memnuniyet araştırması da yapılmalı.
 
 
 
Bu aşamada bir diğer önemli nokta ise müteahhitin proje için bir banka ile anlaşma içinde olup olmadığına bakmaktır. Eğer konut projesinin ödeme seçeneklerinde banka kredisi imkânı var ise bu, müteahhitin bir bankaya karşı sorumlu olduğunu gösterir ve güvenilirliğini arttırır.
 
 
 
3- Fiyat Analizi
 
Konut projesinden konut satın almadan önce fiyat analizi yapmak size büyük yarar sağlayacaktır. İlgilendiğiniz projenin bulunduğu bölgedeki diğer konut projelerinin fiyatlarını ve ikinci el piyasasını araştırarak bu konuda bilgi edinebilirsiniz. Bölgedeki projelerde kira ve aidat fiyatlarını da incelemenizi öneririz.
 
Şunu da belirtmekte yarar var bazı projelerde sosyal imkanlar var ama kullanılmayacak ve atıl kalacak bu yüzden aidat konusuna çok dikkat edilmeli gerek ve ihtiyaç olur diye yapılan sosyal tesis alanlarının çok olması ve bunların bakımı onarımı gibi sair giderler aidatları çok fazla yükselterek kira bedelinin yarısı kadar aidat ödemeyiniz.
 
 
 
 
 
4- Satış ve Kullanım Metrekareleri
 
Fiyat analizi yaparken projenin net ve brüt metrekareleri arasındaki farka bakmak çok önemlidir. Bazı Proje üreten firmalarda satış metrekaresi ile kullanım metrekaresi arasında fark fazla olabilmekte ve bu durum sizlere sorun çıkarabilmektedir. Bundan kaçınmak için mülkün net olarak kaç metrekare olduğunu öğrenmelisiniz. Örneğin brütte 130 ancak nette 100 metrekare olan bir mülkte, 100 metrekare toplam ücrete bölünmesi ile elde edeceğiniz değer size bölge fiyat analizinde doğru fikir verecektir.
 
 
 
 
 
5- Şerefiye Değeri
 
Şerefiye değeri konutlar arasındaki manzara, kat ve cephe gibi farklılıklardır. Eğer projeden yatırım amaçlı konut satın alıyorsanız şerefiye değeri çok önemli olmayabilir. Proje teslimi ile arada oluşan şerefiye fiyat farkları, kira gelirini o kadar etkilemeyecektir. Ama aldığınız konutta oturmayı düşünüyorsanız o zaman kişisel zevklerinize uygun daireyi almak için şerefiye değeri ödenebilir. Hem sizi mutlu ve rahat ettirecek hem de uygun fiyatlı daireyi bulmak için oldukça dikkatli bir araştırma yapmanızı öneririz.

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.