Ruhi Orhan

Tarih: 16.09.2024 09:40

Ruhi Orhan'dan Altın Bilgiler...

Facebook Twitter Linked-in

 

Değerli Tüketiciler bugünkü yazımda sizlere kısa kısa bilgiler sunacağım,

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Resmi Gazete’nin sayısında yer alan

Konut finansmanı sözleşmeleri yönetmeliğine göre, sözleşmenin, sabit, değişken veya sabit ve değişken faizin birlikte uygulandığı kredi tiplerine göre, yönetmelikle belirlenen unsurları içermesi zorunlu tutuldu. Yönetmelikte, şu düzenlemeler yapıldı:

1-KREDİ SİGORTASI:

Yönetmelik kapsamında, tüketicinin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamayacak.

Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi halinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmek zorunda olacak.

 Sigortalarda, poliçedeki teminat tutarı kalan kredi tutarından yüksek olamayacak ve sigorta vadesi kredi vadesinden uzun olamayacak.

Kredi bağlantılı yapılan sigortalarda borcun vadeden önce geri ödenmesi veya kredi borç yapısında değişiklik olması durumlarında sigorta sözleşmesi de sonlandırılacak.

2-ERKEN ÖDEME:

Tüketici, konut finansmanı kuruluşuna borçlandığı tutarın tamamını veya bir taksit tutarından az olmamak üzere herhangi bir tutarı vadesinden önce ödemesi halinde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre yönetmelikle belirtilen hükümlere uygun olarak gerekli indirimi yapmakla yükümlü olacak.

3-YENİDEN FİNANSMAN:

Konut finansmanı kuruluşu ve tüketicinin mutabakatı ile konut finansmanı sözleşmesinde; faiz oranı, vade, faiz türü, ayrı sözleşmelerin tek bir konut finansmanı sözleşmesi ile birleştirilmesi veya kredinin para biriminde değişiklik yapılması konularından en az birinin gerçekleşmesi halinde yeniden finansman söz konusu olacak. Yeniden finansman için tüketiciden onay alınacak.

4-TEMERRÜT VE İFLAS:

Tüketicinin taksitleri ödemede temerrüde düşmesi durumunda konut finansmanı kuruluşu, kalan borcun tamamının ifasını talep etme hakkını saklı tutmuşsa, bu hak ancak konut finansmanı kuruluşunun bütün edimlerini yerine getirmiş olması ve tüketicinin de birbirini izleyen en az iki taksidi ödemede temerrüde düşmesi halinde kullanılabilecek.

Konut finansmanı kuruluşunun bu hakkını kullanabilmesi için tüketiciye en az 30 gün süre vererek muacceli yet uyarısında bulunması gerekiyor.

5-SÖZLEŞMEDE ZORUNLU İÇERİK:

Konut finansmanı sözleşmesinde, yer alması zorunlu kılınan içerik ile ilgili bölümde de, taksit vadesinin, kanunlarda tatil olarak kabul edilen bir güne rastlaması durumunda kendiliğinden bu günü izleyen ve tatil olmayan ilk güne geçeceğine ilişkin bilginin bulunması zorunlu kılındı.

Tüyap 34.kitap fuarında 4.salon No: 4203 startına siz tüketicileri bekliyoruz, 

Tükoder Beylikdüzü şubesi olarak soracağınız soruları bu köşede yanıtlayacağız hoşça kalın sevgiyle kalın


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —