7 Haziran Musibetinden Çıkarmamız Gereken Nasihatler:
Ak Partinin 7 Haziran secimlerinde oylarındaki büyük düşüş ile 1 Kasımdaki 9 puanlık artış Türk siyaset tarihinde secmen tercihlerinin Değişimi konusunda eşine ender rastlanan bir örnek teşkil etmiştir. Millet; adeta hem siyasetçilere hemde siyaset bilimcilere sandıkta ortaya koyduğu irade ile siyaset dersi vermiştir.
7 Hazirandaki ciddi düşüşün sebepleri neydi? Sorusunun birden fazla sebebi ve etkeni vardır, ancak bunların en belirleyici olanlarını siyasi ve ideolojik etkenler ve ekonomik etkenler olarak iki Başlıkta toplayabiliriz.
1- Siyasi ve Ideolojik etkenler; Say'ın Cumhurbaşkanımız R.T.ERDOĞAN'IN 2005 Dİyarbakır konuşması ile Başlayan Kürt açılımının Muhatabı olarak Görülen HDP-PKK'nın devletimizin bu konudaki iyi niyetini suistimal etmeleri ve süreç içerisinde kendilerine gösterilen toleransı askeri ve siyasi başarıymış gibi değerlendirerek hep daha fazlasını talep etme ve Kürt Halkını bu yönde dizayn ederek devlet ile milleti karşı karşıya getirme çabası önemli etkenlerden biridir.
Bu on yıllık süreçte bugünlerde Paralel Örgüt Yapılanması tesmiye edilen yapının Süreci sabote etmeye Yönelik gizli müdahaleleri (2011 KCK OPERASYONLARI) ile bu dönemden itibaren Ak Parti ve Hükümet aleyhine oluşturulmak istenen algının seçmende oluşturduğu Tereddüt maalesef Kısmen etkili olmuştur.
2014 Yerel Seçimlerinde ve 7 Haziran M.V. seçimlerindeki aday tespitleri Doğu ve Güney Doğu seçmeninde kabul görmemiş ve bu durum sandıkta karşılığını bulmuştur. Ak Parti bu aday tercihleri ile adeta bölgeden ricat etmiş ve bu durum dindar Kürt kardeşlerimizin Kısmen HDP'ye kaymasına sebep olmuştur.
2- Ekonomik Etkenler ; 2002 Yılından itibaren Ak Parti iktidarı Döneminde ülke ekonomisinde yakalanan istikrar ve büyüyen ekonominin makro düzeyde kazanımları aşikâr olmakla beraber mikro düzeyde geniş halk kitlelerine yansımaları yeterli düzeyde yakalanamamıştır . Sosyal devlet olmanın gereğini Vatandaşa yapılan yardımlarla yerine getiren devletimizden vatandaşın özellikle asgari ücretli çalışan ve Emeklilerin beklentileri tam olarak karşılanamamıştır.
Yukarıda zikredilen iki temel unsur neticesi 7 Haziran Seçimlerinde seçmenin Ak Partiye bir ihtar çekmesine yol açmıştır.
Sonuç olarak; 7 Haziran'dan 1 Kasım'a neler değiştiğine bakacak olursak özetle şu tespitlerde bulunabiliriz.
- HDP'ye Sivil Siyaset Yolu sonuna kadar açılmış olmasına rağmen PKK güdümünden çıkılmayarak Militarist yaklaşımla ülkeyi kaos ortamına çeken siyasi Söylem ve eylemlilik Süreci başlatması ve Barış'tan yana bir tavır sergilemesi gerekirken Kürt kardeşlerimize KAN-ÖLÜM ve GÖZYAŞINI reva görmesi özellikle dindar Kürtlerde ve Kürt burjuvazisinde tepkiye neden olmuştur.
- MHP cephesinde ise Say'ın Bahçeli'nin siyasal süreçte her türlü çözüme HAYIR diyen yaklaşımı neticesinde Muhafazakar Türk Seçmen 1 Kasım'da refleks göstermiş ve Ak Partiyi destekleyerek istikrarı oylamıştır.
Say'ın Cumhurbaşkanımızın bu süreçte yaşanan siyasal krizi derinleştirmekten uzak, akılcı ve kapsayıcı yaklaşımı ve müdahaleleri neticesinde kurulan seçim Hükümet'i bitti denilen istikrar ve huzur ortamının tekrardan tesis edilmesini mümkün kılmıştır.
7 Haziran'dan çıkarılan dersler ile Say'ın Davutoğlu Başkanlığındaki hükümet her türlü terörist faaliyetlerin ( PKK, Paralel Yapı, IŞID vd.) Üzerine kararlı bir şekilde giderek hem dindar Kürt kardeşlerimizin hemde muhafazakâr Türk kardeşlerimizin haklı desteğini almaya mazhar olmuştur.
Yine bu süreçte davaya Gönül vermiş ve hizmet etmiş dava adamları tekrar sahneye çıkmış ve Topyekün bir mücadele ruhu ile davaya sahip çıkmışlardır.
Say'ın Davutoğlunun 7 Haziran'a nazaran 1 kasım seçimlerinden önce seçim beyannamesinde ekonomide mikro düzeyde geniş halk kitlelerine asgari ücret ve emekli maaşları gibi konularda iyileştirilmeler yapılacağı yönündeki vaadleri de muhakkak etkili olmuş ve sandığa yansımıştır. Yine 1 Kasım aday listelerinde revizyona gidilmesi birçok seçim bölgesinde önemli oy artışına katkı sağlamıştır.
Ak Parti '7 Haziran'dan dersimi aldım ve gereğini yaptım. Yapacağım”demiştir. Buna mukabil vatandaşımız da 'Ak Parti'ye tekrardan tek başına iktidarı veriyorum' demiştir. Ancak bu sonuçta etkili olan % 9 oranındaki oy artışının arkasındaki güç olan seçmenin beklentilerinin boşa çıkması halinde tercihlerinin tekrar değişebileceği hususu muhakkak göz önünde bulundurulmalıdır. Bütün bu siyasal analizlerin fevkinde ülkemizde ve Dünya'da Müslüman'ların dualarına mukâbele eden cenab-ı Allah'ın takdiri unutulmamalıdır. Saygılarımla...
Ömer Faruk KOÇYİĞİT