8.11.2018 19:20:49

Mustafa Turan

Siyaset Ve Sosyal Medya

Sosyal Medya dünya üzerinde birey ve kurumları teker teker bünyesine katarak hızla gelişmekte ve büyümektedir.. Bu özelliği sebebiyle de alış-verişten pazarlamaya, aile ilişkilerinden politikaya kadar çok geniş bir alanda birçok köklü değişimi de beraberinde getirmiştir. Öyle ki hızla dijitalleşen dünyamızda artık seçim kampanyaları, aday tanıtımları, propagandalar da dijitale doğru bir geçiş yaşanmaktadır. Ve hızla büyümektedir.

Sosyal Medya hedef kitleye ulaşma noktasında geleneksel medya araçlarına oranla çok daha hızlı bir şekilde ve çok daha geniş kitlelere ulaşma imkanı sunmasının yanı sıra geleneksel yöntemlerden daha ekonomik bir iletişim imkanı sunmaktadır. Öyle ki Sosyal Medya sayesinde günün her anında dünyanın her yerinde ki seçmene tek bir tuşla ulaşmak mümkün hale gelmiştir. Bu açıdan baktığımızda geleneksel mitingler ve seçim kampanyaların daha uzun sürede, daha zahmetli, maliyetli ve oldukça sınırlı bir sayıya ulaşma imkanına sahipken Sosyal Medya sayesinde siyasi insanlar gelenekselden kat be kat fazla seçmene gelenekselden daha hızlı ve zahmetsiz olarak ulaşma imkanına sahiptir. Bunun yanı sıra siyasiler televizyon programlarında dahi çok sınırlı bir zamana sahip olurken Sosyal Medya ile bu sınırlamalar tamamen ortadan kalkmaktadır.

Bu özelliği sebebiyle Sosyal Medya son yıllarda siyasi partilerin ve politikacıların geleneksel yöntemlerden daha fazla önemsedikleri ve etkin bir şekilde kullandıkları önemli bir alan haline gelmiştir. Öyle ki siyasal iletişim alanında kamuoyu oluşturma, propaganda, bilgilendirme ve tanıtım amacıyla kullanılan en etkili iletişim araçlarından biri Sosyal Medya olmuştur.

Siyasi partilere ve siyasi parti genel başkanlarına ait verileri incelediğimizde gerek siyasi partiler gerekse siyasi parti genel başkanları tarafından birçok Sosyal Medya aracının etkin bir şekilde kullanılmakta olduğunu görmekteyiz. Öyle ki örneklem olarak almış olduğumuz üç siyasi parti ile siyasi parti genel başkanları Facebook, Twitter, Youtube gibi popüler Sosyal Medya araçlarını kullanarak seçmenlere ulaşma, bilgilendirme, tanıtım ve ikna etme amacı gütmektedir.

Nitekim AK Parti, MHP ve CHP„nin kullanmış oldukları Sosyal Medya araçlarının toplam takipçi sayısı 10 milyondan fazla olmakla birlikte siyasi parti genel başkanlarının kullanmış olduğu Sosyal Medya araçlarının toplam takipçi sayısı ise 30 milyonun üzerindedir. Ayrıca siyasi partilerin kurumsal Youtube hesaplarına ait izlenme oranlarına baktığımızda toplamda 78 milyonun üzerinde bir izlenme oranına sahip olduğunu görmekteyiz. Bu açıdan baktığımızda Sosyal Medyanın etki alanı ülke nüfusunun da üzerindedir.

Böylesine geniş bir etki alanına sahip olan Sosyal Medya hiç şüphesiz siyasal iletişim açısından da hayati öneme sahip bir araçtır. Öyle ki geniş etki alanı sebebiyle Sosyal Medya siyasette önemli bir belirleyici konumundadır. Bu sebeple siyasal iletişim aracı olarak Sosyal Medya kısa süre içerisinde ki çok daha geniş bir kitleye ulaşma imkanı sağlarken aynı zamanda zaman ve mekan sınırlamasından bağımsız olarak günün her anında seçmene ulaşma ve doğru bilgiyi sunma imkanı vermektedir.

Ancak kullanılan Sosyal Medya hesaplarında yapılan paylaşımları incelediğimizde iki yönlü bir iletişimden ziyade tek yönlü olarak bilgilendirme amacı taşıdığı görülmektedir. Bu açıdan Sosyal Medyanın tek yönlü bir iletişim modeli ile sadece bilgilendirme özelliğinin dışına çıkarak seçmenlerinde sürece dahil oldukları, iki yönlü bir iletişime imkan sağlaması durumunda seçmenden geri dönüş imkanına sahip olarak iletişimin etkinliğini arttıracaktır.

Kaynakça: Tuncer A. S. (2013). Sosyal Medyanın Gelişimi (Ed.) F. Z. Özata. Sosyal Medya içinde. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Web-Ofset Tesisleri: 2-24. https://www.yargitaycb.gov.tr/kategori/siyasi-parti-islemleri/59 (08.12.2017). https://www.youtube.com/channel/UCoggvEhFysDZL6TI9GDmUBw (08.12.2017).


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.