22.01.2020 17:06:30

Mahmut Ağar

Sosyal Medyanın Daimi Görgüsüzleri!

Okullar tatil! Oh ne ala! Ver elini yurt içi yurt dışı tatil beldelerine ! Tatile gidenler sadece kendilerini mi tatmin edecekler? Olmaz öyle şey! Gittikleri yerleri, neler yaptıklarını, yiyip içtiklerini, nasıl eğlendiklerini dosta düşmana göstermeli ve cümle aleme kanıtlamalı. Yoksa tatilin hiç bir anlam ve önemi kalmaz. 'Belgelendirilmemiş tatil, asla tatil değildir.'

Günümüzde bunun da en kolay yolu etkin sosyal medya kullanımından geçiyor. Artık sosyal medya paylaşımları sayesinde herkes kendi yaşamını anında gözler önüne serebiliyor hatta isterse naklen yayınlarla canlı paylaşımlarda bile bulunabiliyor.

Hatta bazıları popüler magazin programlarını bile aratmayacak bir şekilde kendi dünyasının magazin görüntülerini göstere göstere haykırıyor!

Facebook, twitter ve instagram ve tüm sosyal medya araçları tatilcilerin yedikleri içtikleri ve kişisel tatil görüntüleri ile doldu taştı. Zaman zaman hepimiz bu sanal alemin esiri oluyoruz. Birçoğumuz ara sıra benzer paylaşımlarda bulunsak da bazıları bu işi gerçekten çok abartıyor.

Buralarda paylaşılan görüntülere bakılırsa dünyanın en mutlu, en zengin, en sorunsuz, en iyi yaşayan, en çok gezen, en iyi yiyip içen, en fazla eğlenen insan, en fazla aşık,en fazla ben egosunda bulunan tam bir sanal gerçeklik dünyası almış başını gidiyor!

Tamam kardeşim inandık, sen çok iyi yaşıyorsun, en iyi tatili sen yapıyorsun, en güzel sen içiyorsun, en çok sen para harcıyorsun, her şeyin tadını çok en sen çıkarıyorsun tamam inandırdın hepimizi, hatta beğeni tuşuna da basıp fark ettiğimi de bil ;,tatilin de eğlencenin de zirvesindesin, pes yahu yeter... Yaptıklarının, yediklerinin bir kısmını da kendine saklasan diyorum.

Öncelikle hiç kimse kusura bakmasın ve üzerine alınmasın ama her dakika 'şuradayız buradayız' diyerek hava atarcasına yer bildiriminde bulunmak, yediği içtiği her şeyi durmadan milletin gözüne sokar gibi paylaşmak bence çok büyük görgüsüzlük, en azından sosyal medya görgüsüzlüğü. Tam anlamıyla bir sanal dünya hödüklüğü...

Kişisel düşüncem bunları abartarak aşırı şekilde yapanlar hiç de sempatik olmuyorlar. Zaten her şeyi abartmakta üstümüze yoktur bilirsiniz. Hadi hepsini geçtim, 'yediğin içtiğin senin olsun bana gezip gördüğün yeri anlat' diye bir söz vardır. Hiç olmazsa yiyecek içecek fotoları yerine gezip gördüğün yerlerin tarihi, dikkat çekici ve ilginç fotolarını paylaşsan 'neyse' diyeceğim.

Sosyal medyadan önce de görgüsüz insanlar vardı elbette. Ancak onların şansı/şanssızlığı sosyal medya araçlarının olmayışı ve görgüsüzlüklerinin kendi eş dost arkadaş akraba çevresi ile sınırlı kalmasıydı. Yani herkes sadece kendi çevresindeki görgüsüzleri görebiliyordu.
Sosyal medya çıktı mertlik bozuldu. Şimdi tanıdık tanımadık kim ne yapmış, her şeyi anında görüyor, her şeyi en ince ayrıntısına kadar öğreniyoruz. Meğerse insanlarımız ne kadar meraklıymış her şeylerini herkese göstermeye...

Gerçekten görgüsüz ve ne oldum budalası mıyız, yoksa bu sosyal medyanın sanal büyüsü mü bizi böyle yaptı?

Havaalanından CIP Lounge ve business class uçak bileti fotoğrafı paylaşınca kendini ayrıcalıklı ve havalı hissedenler uçağın merdiveninde cam kenarında uçtuğunu belgeleyenleri “Acaba Instagram’da bu paylaşımı yapmayanları dövüyorlar mı?” diye düşünmeye başlıyor insan. “O kadar para verdik, şovumuzu yapalım” diyorlar zahir! Bir de çoğu kişinin aylarca çalışsa da alamayacağı pahalılıktaki marka eşyalarıyla sosyal medyada gösteriş yapanlar var! Görgüsüz oldukları gibi aynı zamanda düşüncesiz ve vurdumduymazlar... Memlekette işsiz olan, yiyecek ekmek bulamayan tonla insan varken herkes lüksünü kendine saklasın, ayıptır! Bana ne senin yediklerinden, içtiklerinden, zevklerinden, aşklarından! Bir nefes alacak kadar yakınında bulunan eşine sevgilisine annesine babasına kardeşine dostuna çocuklarına sevgi tellallığı yapan bu sosyal medya görgüsüzleri adeta oradan sevgisini ilan etmese kimse onun sevdiğine inanmayacak! Gerçekten seviyorsan git ve ona ister fısıltıyla ister sesli ister sessiz ister temaslı ister göz göze ister diz dize anlat anlatabildiğin kadar! Buradan sevgini ilan etmek inan gülünç oluyor! Komikleşiyorsun! Zavallılaşıyorsun! Sorunlu bir paranoyak oluyorsun!
                                                                                                                           


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.