7.03.2017 11:09:57

Cem ÖNGİDER

 S.T.E.M. ETME NE OLUR, KODLA SENİNDE OLUR…

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile her alana yayılan ve elimizden düşürmediğimiz elektronik cihazlar, doğal olarak çocuklarımızın da ilgisini çekmekte, cep telefonu, tablet bilgisayarlar internetin bize sağladığı gerek anında haberleşme gerekse eğlenceli uygulamalar şeklinde çocuklarımızın ilgi odağı olmayı sürdürmektedirler.
Biz yetişkinlerin elinden bir an olsun düşürmediği cep telefonu ve tabletleri çocuklarımızdan uzak tutmanın mümkün olmadığını artık hepimiz kabul etmiş durumdayız. Ancak zararları konusunda ne kadar bilinçli davranmamız gerektiği ve çocuklarımıza bu bilinci nasıl vermemiz gerektiği konusunda birçok anne ve baba kararsız kalmakta ya da ne yapacağını nereden başlayacağını bilemediği için endişelenmektedir. 
Bu alışkanlığı onlar için yararlı hale getirmek için yapılan çalışmalar sonunda ortaya gerçekten çok faydalı bir sistem ortaya çıkardı. Son yıllarda başta İngiltere ve Amerika olmak üzere birçok ülkede yaygınlaşmaya başlayan S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics) Türkçesi ile Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik dallarının bir araya getirilerek uygulanmasını ve öğrencilerin teknolojinin tüketici tarafından alıp üretici tarafına yönlendirmeyi amaçlayan eğitim sistemi geliştirdiler. 
Bu eğitim sayesinde çocuklar, daha ilkokul sınıflarında görsel, işitsel, birebir uygulamalı yöntemler ile hem kolay, hem de eğlenceli eğitim görme fırsatı yakaladılar. 
Bir zamanlar hem öğrenmesi hem de yapması çok zor görünen bilgisayar programlama ya da elektronik- robotik çalışmalar çok daha kolay ve erişilebilir oldu.
Çocuklar bu sayede sürekli oyunlar oynadıkları, eğlendikleri bu elektronik cihazları kullanarak aslında kendilerinin de neler yapabileceğini öğreniyorlar, kendi kapasitelerini keşfederek, bilgisayar bilimini yakından tanıyor, öğreniyorlar.
Tabi burada çocuklarımıza neler kazandırdığı konusu en önemli kısım olduğu için hemen bahsedelim. Bu eğitimlerde verilen kodlama yani bilgisayar programlama ile kendi oyun, animasyon ve uygulamaları yaparken analitik düşünce yapısı, sistematik düşünme, olaylar arası ilişki kurma, problemlere çok yönlü çözüm üretebilme, farklı ve yaratıcı düşünme, stratejik düşünme gibi bireysel gelişimleri sıkılmadan hatta farkına bile varmadan ediniyorlar. 
Ayrıca grup çalışmalarıyla fikir paylaşımı, yardımlaşma, bir problemi birlikte çözme, mukayese etme, sosyal grup içinde uyum, ekip ruhu ile çalışma gibi gelişimleri de kazanıyorlar.
İngiltere’de anaokullarına kadar çekilen S.T.E.M. eğitim sistemi ile 4 yaşından itibaren okuma yazma bilmeyen çocuklara bile bu yetenekler kazandırılabiliyor.
4-6 yaş, 6-8 yaş, 8-10 yaş ve 10 yaş üstü olarak gruplanan bu eğitim sistemi tüm dünya da olduğu gibi bizim ülkemizde de kanıksanmış tabuları yıkacak gibi. Ülkemizde de yavaş yavaş özel okullarda yaygınlaşan bu sistem ile artık, “3-5 yaşında çocuk ne anlarmış” sözleri geride kalacak. 
Aslında çoktan geride kaldı, siz de etrafınızda mutlaka görmüş ya da duymuşsunuzdur, dedesine Facebook hesabı açan, mesajlaşmayı gösteren ya da youtube’da video izleten, oyunları öğreten afacan hikâyelerini. Onların zekâlarını, yeteneklerini fark edelim. Biz kabul edelim veya etmeyelim. Teknoloji her yerde ve var olmaya devam edecek. 
Yani her şeyi daha net açıklayabilmek için şunu söylemek yeterli olacak sanırım; *2016 yılında yapılan Davos’ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) yayınladığı ‘Mesleklerin Geleceği’ raporuna göre, şu an eğitim gören çocukların %65’i, bugün henüz var olmayan mesleklerde çalışacaklar.
Bir düşünelim, bizler henüz ilkokul sıralarındayken, bugün meslek olarak yapılan ama o zamanlar hayal bile edemediğimiz gelişmeleri göz önüne aldığımızda bu öngörüye katılmamak mümkün değil. 
En fazla değişen ve gelişen sektörlerden biri de ‘Eğitim Bilimi’ olacak. Bu değişim sürecini yakından takip edenler, geleceğin nasıl şekilleneceğini araştıranlar başarıyı yakalayacaklardır.
Bu kadar önemli ve geniş bir konuyu bu satırlarda biraz olsun aktarmak istedim.
Kodlama ve robotik eğitiminin her çocuğun ulaşabileceği ve eğitimin ne kadar eğlenceli ne kadar yaratıcı hale geldiğini göreceğimiz günler dileği ile S.T.E.M etme ne olur, kodla senin de olur.
Sevgiyle Kalın.
                 Cem ÖNGİDER 
              Kodlama ve Robotik Eğitmeni
*Kaynak: Hürriyet gazetesi, Deniz TÜRSEN haberi, 25 Ocak 2016

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.