18.04.2023 15:28:00

Nilüfer ALBAYRAK

 

1954 Büyükçekmece Tepecik doğumlu, ilk şoför esnaflarından namı diğer minibüsçü Mehmet Keskin ile yaptığım röportaj sırasında, vatana olan sevgisi ile ve günümüz insanların eskisi kadar vatan sevgisi taşımadığını hatta 1967 yıllarındaki Mustafa amcanın vatan için gözyaşı dökerken şimdiki milletin bir tırnak çakısı kadar sevgisi olmadığını dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerde deprem bölgesinde Hatay da asker yok diyenlere karşı sitemde bulunan Mehmet Keskin, 1974 ve 1976 yılları arasında Suriye sınırlarında, 9 karakol olmakla beraber her bir karakolda 30- 40 yakın askerlerin o zamanlar bile nöbet tuttuğunu hatta çok disiplinli çalıştıklarını söyledi. 

 

 

 

“Hatay İnce Çizgimizdir”

Orgeneral Semih Sancar’ın komuta altında Hatay Yayladağı 3. Bölük Nişrin (şimdiki adı ile Görentaş) Karakolu Jandarma Birliğinde 20 ay görev yaptığını ve bu görev sırasında çok disiplin çalıştıklarını söyledi. “Hatay ince çizgimizdir. Suriye sınırlarını korumak birinci vazifemizdi. Mesela kuş uçurtmazdık. ”diyen Keskin hatta karakoldan izin almadan tarlalara bile girilmezdi dedi. 

 

 

 

“Kaçakçılar Vardı”

Eskiden terör ile mücadeleniz var mıydı, ya da eşkıya diye sorduğumda; “Asla, o zamanlar terör yoktu sadece kaçakçılar vardı. Amerikan uçakları Suriye bölgelerine yakın sigara atarlardı, tepemizden yağardı, kaçakçılar toplardı. Ya da Mardin’den Ürdün’e geçmek isteyen 200'den fazla kadınlı erkekli kaçakçılar gelirdi, sınırları geçmeye çalışırlardı sonuç hepsi yakalanırdı. Görevimizi sınırları korumaktı. Bunun dışında Suriye’nin Hatay'a olan zaafı ve yıllardır duyduğumuz ve duymaktan bıktığımız ‘Hatay bizim ve Suriye’nin başkenti olacak.’ demeleri. Şimdi size soruyorum yıllar öncesi, daha öncesi ve sonrası asker olmasaydı Hatay şu an Türkiye sınırları içinde olur muydu?” Soruma soru sorarak cevap verirken aslında tarihimizi ne kadar az bildiğimizi ne kadar pasif kalarak yaşamaya, hatta ön yargı ile yola çıktığımız belli olmuyor mu?

 

 

 

“Vatan Millet Sevgisi”

Bana gösterdiği fotoğraflarda silah arkadaşlarını anlatırken hala yaşayıp yaşamadıklarını bilmediğini söylerken, bir yandan da vatan millet sevgisi… İçtenlikle diyorum çok samimi ve bir o kadar gurur verici, gözlerindeki o vatan sevgisini görmek, hala o yaşına rağmen göz pınarlarında umudun tükenmediğini ve Vatanım için ölene kadar yoluma devam ederim diyebilmesi... 

 

Silah arkadaşları; As Teğmen Mustafa Özel, Çavuş Sabit Yüksel, Onbaşı Mehmet Eminoğlu ve Kendisi Er Mehmet Keskin

Tarih biçilmiş en nadide kaftandır. Tarihini ve coğrafyasını bilmeyen bir toplum bu hayattan hep galibiyet alarak çıkar sahalardan. 

 

 

 

 


mehmet erdil
20.04.2023 09:17:02
resimlerle desteklenmiş güzel bir yazıydı elinize sağlık

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.