17.10.2024 13:51:00

78

Hacı Beytullah MUTLU

Toplumsal Sorun-2 : EĞİTİM EŞİTSİZLİĞİ Eğitim 

Kişilerin ise bilgi, beceri, anlayış ve değerleri kazanmalarını sağlayan bir süreçtir. Genellikle okul, üniversite veya benzeri eğitim kurumları aracılığıyla gerçekleştirilen yapılandırılmış bir süreçtir, ancak eğitim her yerde ve her zaman gerçekleşebilir. 

Eğitim genellikle bir öğretmen veya eğitimci tarafından yönlendirilen ve belirli bir müfredat veya programa dayalı olarak gerçekleştirilen yapılandırılmış bir süreçtir.

Eşitlik nedir?

Tüm insanların ortak olarak aynı şekilde faydalanmasıdır. 

Eğitim eşitsizliği ise gelişmemiş ülkeler de olsa da ülkemizde de mevcuttur. Doğu ile batı, güney ile kuzeyi ne yazık ki aynı şekilde eğitim de alamıyor. Fırsatta bulamıyor. Peki bunun en büyük sebebi de bizleriz.

Eşitsizlikteki nedenler?

  1. Maddi durum
  2. Cinsiyet
  3. Dil ve Coğrafi
  4. Töre 
  5. Aile içi baskı
  6. Toplumsal bilinç

Maddi durum

Dünya da her insanın maddi gücü farklıdır. Nasıl bir özel okulda okuyan öğrenci de var devlet okulunda defter alamayan bir öğrenci de vardır.

Cinsiyet

Ülkemiz ne kadar gelişse de ataerkil bir toplum olarak yaşıyoruz. Ve bu durumda kız çocukları okutulmaması veya onun bedeninden kazanç sağlaması durumu azda olsa var. Kırsal kesimler de daha çok düşünülse de metropollerde de bu davranış sergileniyor.

Dil

Ülkemizin doğu vilayetlerinde aktif olarak olmasa da nerede ise 3 dilli bir hayat yaşanıyor. Resmi ve eğitim dili Türkçe olsa da halk ise heterojen bir yapıya sahiptir.

Töre

Ülkemizde adet ve göreneklere göre yaşayan bir bölüm var. Bundan dolayı halk ise töresine göre eğitimi geri seviyede tutuyor.

Aile içi baskı

Gelişmemiş bölgelerimizde ailelerin eğitimi hakkında düşünceleri menfi durumdadır. Aile bireylerini okumak yerine meslek sahibi ya da evlilik düşüncesi ile topluma zarar veren kesimdir.

Toplumsal bilinç

Toplumdan değerlerine uzak kalan ve sadece kendi yöresine göre olan aileler eğitime karşıdır. Çünkü eğitim ise insanı bilgi sahibi eder. Haklarını savunur. Hak ise doğrudan eğitim alan insanların düşüncesidir.


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.