18.09.2017 16:26:03

Kemal ERYILMAZ

Kuzey Irak'ta yapılacak REFERANDUM'A, İsrail EVET DİYOR ABD, ise her ne kadar İSTEMİYORUM desede, sessiz kalması onay vermesi anlamına geliyor ve Barzani Uluslararası çağrılara kulaklarını tıkamış durumda. Tepkileri de dikkate almadan, Irak devletini adım adım bölünmeye doğru götürüyor.
Kuzey Irak'taki referandumla Irak'ın toprak bütünlüğü bozulursa Türkiye 1926 Ankara Anlaşması'ndaki haklarıyla Musul ve Kerkük'e girebilir. ..
Irak'ın bölünmüş yapısı ve otorite boşluğundan doğabilecek kaos ortamı, bölgedeki Türkmenlerin can güvenliği olduğu kadar bölgenin illegal örgütlerin kontrolüne geçmesi ulusal güvenliğimizi Tehdit eder bu sebeple de Türkiye'nin Musul ve Kerkük'teki haklarını da yeniden gündeme getirmiş oldu...

Misak-ı Milli sınırları içinde kalan Kerkük ve Musul, 1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile birlikte toprak bütünlüğü sağlanması şartıyla terk edilmişti.
Irak'ın toprak bütünlüğü esas alınarak yapılan Ankara Anlaşması'na göre, bugün bölünmüş yapısı ve  buna göre, otorite boşluğundan kaynaklanan kaos ortamı, Türkiye'nin Kerkük ve Musul'a girebilmesi için uluslar arası hukukta da meşru zemini ortaya koyar. ..
Yani Türkiye eğer isterse, Kerkük ve Musul'daki haklarını gündeme getirerek bu iki şehri kontrol altına alabilir...

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.