23.11.2024 09:28:00

29

Prof. Dr. Ahmet MARANKİ

 

Türkiye Uzay Sanayii! 1959’dan 2024’e geçen 65 yıl! 

 Gelin şimdi size yıllar öncesine götürerek nereden nereye diye bir düşünce turu, Think-Thank yapalım!

Bandırma füze okulu! İlk Türk füzesi!

Asırlar önce gökyüzüne dalıp, oradaki şekilleri bayrağına işleyen bir büyük bir Türk kültürünün, bugün gelinen noktada gök ve uzay bilimlerinden bu kadar kopuk olması sebeplerini bırakın yükselmeyi sürekli alçalmanın sebeplerini ve sonuçlarının sabır kronolojisini yapalım!

Yine her zamanki gibi tarihe kayıt düşelim!

TARİHTE TÜRKLER!

On yedinci asırda yaşamış olan Lagari Hasan Çelebi’den, Vecihi Hürkuş’a, Nuri Demirağ’dan, Kirkor Divarcı’ya kadar bu yolda başarılı çalışmalar yapmış fakat hep görünmez bugün de mevcut olan maksatlı ve içimizdeki Lawrence’lerin kirli elleri tarafından önleri kesilmiş bu Türk vatandaşlarına yapılanları unutturmamak için yazıyorum!

Arşiv çalışmalarım ışığında o yıllara ait uzay ve füze çalışmalardan size ibretlik ve maalesef tarihten ders alınmamış uzay sanayi ve Türklerin ilk füzeler ile ilgili medyaya da yansıyan hadislerle ilgili tarihe kayıt düşmek istiyorum!

Kirkor Divarcı ve Bandırma Füze Kulübü’nün hikâyesi!

Yıl 1959… Dünyanın ilk yapay uydusu Sputnik’in uzaya gönderilmesinden 2 sene sonra bir grup lise öğrencisi okullarında Bandırma Füze Kulübü’nü kurarlar!

Bir süre sonra Bandırma Füze Kulübü liseden ayrılarak “Bandırma Havacılık ve Uzay Araştırma Derneği” ismiyle resmiyet kazanır!

10 Ekim 1959 tarihine gelindiğinde ekip ilk füzesini fırlatmaya hazırdır. 

İlk fırlatılan füzeler genelde başarısızlıkla sonuçlanır!

Aynen bugün olduğu gibi de ihanet şebekeleri ve malum medya tarafından alaycı tavırlar ve sözlerle büyük tenkitler yapılır!

Derneğe desteğini hiçbir zaman esirgemeyen bu kişilerden Kenan Kurtkaya’nın “İlk Türk Füzeciler” başlıklı yazısında “Sayın Türk büyükleri; yaratıcı idealistlerin bu çırpınan başarılarına yardım edelim. Bu küçümsenemeyecek bir olaydır” diyerek yaptığı destek açıklaması sonrasında 1960 yılının şubat ayında üçüncü denemelerini yaparlar..!

“Bandırma Havacılık ve Astronomi Roket Kulübü (BHARK)”

İTÜ Makine Mühendisliği’nde bu sahada öncülük ve görev yapan akademisyen Kirkor Divarcı’dır!

Projesinin İTÜ tarafından onaylanmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri ile temasa geçilir. Ordunun da desteğini alan Kirkor, ekibiyle birlikte gece gündüz çalışır ve 30 Ağustos 1962’de yani Zafer Bayramı’nda fırlatılması kararlaştırılır.

İlk gerçek Türk füzesi Marmara 1-2!

O gün geldiğinde, üzerinde Türk bayrağı olan, 1 metre 33 santimetrelik, 1,5 kilogramlık ilk Türk füzesi Marmara-1 gökyüzünde süzülmektedir. 920 metre yüksekliğe çıkan füze, “ilk gerçek füzemiz” olarak tarihe adını yazdırır.

Marmara-1’den sadece dört gün sonra Marmara-2 büyük bir başarıyla fırlatılır. Füze 822 metre yüksekliğe ulaşmış, toplamda ise 15 kilometre yol kat etmiştir. Aynı zamanda bu başarılı denemeyle ekip, amatörler arası füze yarışında Amerika ve Almanya’nın ardından dünya üçüncüsü olur. 

Dönemin Cumhurbaşkanı ve Genel Kurmay Başkanı ekiple görüşür, destek sözü verirler. Bu destekler ekibi yeni projeler, daha güçlü, daha uzağa gidebilen roketler yapmak için oldukça motive eder…!

Yıllar geçer! 

Türkiye demokrasi ve bağımsızlık mücadelesinde; bugün de hâlâ içimizde gizli olarak bulunan içimizdeki Lawrance’lerin etkileri ile “iç çekişmeler, suni gündemlerle, kısır koalisyon hükümetleri ile” 65 yıl heba ettirilir!

65 yıl gecikmeden sonra ilk İTÜ ve yeni uzay teknolojisi! İnsan unutan yaratık ya!

Sayın Teknoloji ve Sanayi Bakanı Kacır’ın 2024 yılında İTÜ’de başlattığı bu proje aklıma geldi de bunun tarihçesini de tarihe kayıt düşeyim dedim!

Türkiye’nin 100. yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi’nin yeni binasında bir açılışa katıldı!

Açılışın ardından Bakan Kacır; hava, su, kara, uydu ve uzay, su üstü ve su altı kategorilerinde farklı alanlarda çalışmalar yapıp inovatif katma değerli teknoloji projeleri geliştiren 34 İTÜ proje ve teknoloji takımlarıyla bir araya geldi. Orada yaptığı konuşma çok önemliydi: bakan kaçır: 

Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerimizi gerçekleştirme yolunda en çok gençlerimize güveniyoruz. Onların azmi, tutkusu ve kabiliyetleriyle Türkiye Yüzyılı›nı inşa ediyoruz” ifadesini kullandı!

Bu projelere başlayış tarihi, takım çalışmaları başlayış 65 yıl sonra Kasım-2024!

Yerli ve Milli TÜRKSAT 6A!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve TÜRKSAT AŞ’nin müşteri kurum olarak yer aldığı projede TÜBİTAK UZAY proje yönetici kurum, ASELSAN, TUSAŞ ve C2TECH firmaları ise proje yürütücü kurum olarak yer aldı. 

Proje yönetici ve yürütücü kurumlardaki Türk mühendislerinin geliştirdiği ekipmanlar ile TÜRKSAT 6A uydusu yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranı yakaladı.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A!

Türkiye’nin milli uydusu, 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece Türkiye saati ile 02.30’da SpaceX firmasının ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral’daki fırlatma merkezinden, Falcon 9 roketi ile uzaya gönderildi!

İstikbal göklerdedir!

Göklere-teknolojiye hâkim olan her şeye hâkim olur!

TC devleti olarak bu 65 yıllık süreçte gelinen noktada bağımsız Türkiye 100 yılı hedeflerimiz için ilgili, liyakatli ve ehliyetli insanlarımızla, bilgi ve uzay teknolojilerinin ışığında yola devam!

Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz..!

Devam edecek!


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.