29.06.2020 09:40:55

Ata BORA

Tütün Yasası..!

Zamlar aldı başını gidiyor. Halk geçim endişesi yaşıyor. Sigara içen insanların bir kısmı sigarayı bıraktı, bırakamayan ise ucuz diye tütünü alıp, kendi sarıp içmeye yöneldi. Bu işten ekmek kazanmak isteyenler, tütün satışı yapan işyeri açmaya başladı. Artık her köşe başında bir tütüncü olmaya başladı.

Ülkede vaziyet bu şekildeyken tütün içilmesine her zaman karşı olan hükümet tütün ticaretine sınırlama getirilmesi için 2 Temmuz 2019’da yürürlüğe girecek olan yasa teklifi vermişti. Yasa Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman TUTDERE’nin girişimleriyle siyasi gruplara yaptığı çağrı neticesinde 1 yıl ertelenmişti.

Peki, erteleme yeterli miydi? Tabi ki değil. Tütün ticaretine sınırlama getiren yasa tamamen kaldırılmalıydı. İlgili yasa 2 Temmuz 2020 de yürürlüğe girecek. Böylelikle tütün ticareti sınırlanacak, tütün üretimi azalacak ve hatta tütün üreticilerine hapis cezasının önü açılmış olacak. Tütünlerimizin zaten çoğu ithal ediliyordu, tütün ithalatı daha da artacak. Ekonomi daha da kötüye gidecek.

Eskiden memleketim Bitlis’te tütün fabrikası vardı, Bitlisin tütünü vardı, Bitlis sigarası isimli sigarası vardı. Şimdi nerde fabrika, nerde tütün? Evet doğru tahmin ettiniz kapandı. Bitlisin sigarası gibi tütünü de tarihe karıştı. Peki ya işçiler? Haklısınız işsizler kervanına katıldı. Kaybeden memleket oldu, kaybeden gariban işçi oldu, kazanan her zamanki gibi yine kapitalist düzen oldu.

Sigara içmeyenlerden ve Yeşilay gönüllülerinden bu yasaya destek verenler mutlaka olacaktır. Onları da empatiye davet ediyorum. Sigara tiryakisi olup da bırakamayanların yerine kendilerini koysunlar lütfen. Bu cümleyi kurduğumda çevremden “bıraksınlar o zaman” tepkisini çok alıyorum. İnanın bin bir türlü yöntem deneyip de bırakamayanlar var. Yoksa kim evinin çoluğunun çocuğunun rızkını sigaraya vermek ister ki. Basit bir hesapla, günlük ortalama 20 TL verse aylık 600 TL yıllık 7200 TL parasını kim çöpe atmak ister ki. Hem de bu paraya karşılık aldığı şey zehir. Hem kendisine hem de çevresine zarar veren bir zehir. Yılda 6 milyon kişiyi öldüren ölümcül bir zehir. Ne yapsın, bırakamıyor işte beceremiyor bırakmayı.

Sigara içilmesine kesinlikle karşıyım ama içiliyor diye de içene ve üretene zarar vermek doğru değil diye düşünüyorum. Tütün ve tütün mamülleri ithal etmeyeceksek eğer sınırlandırılmasını daha makul karşılarım. Fakat yerli tütün üreticisini ve tütün ticaretini sınırlandırıp, batıya yani kapitalist sermayeye hizmet edilmesinin her zaman karşısında, gariban vatandaşımın her zaman yanında olacağım.

Sözüm Olsun!...

Saygılarımla

Ata BORA


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.