Muazzez TOĞRUL

Tarih: 15.10.2024 18:04

Ülkemde Kadın Olmak..!

Facebook Twitter Linked-in

 

Ülkemde Kadın Olmak..!

Kadın, dişi cinsinde olan yetişkin insan. Sözlük anlamı bu . Sözlük anlamı bu ama gerçekten öyle mi? Kadının toplumda o kadar çok anlamı var ki.  Anne, eş, sevgili, kardeş, bacı, sevgili, yaren, kaşık düşmanı, saçı uzun aklı kısa say say bitmez.

            Nedir bu kadınlardan alıp veremediğiniz? Ne onlarla ne onlarsız. Bu konuda yazmamak için adeta direndim en sonunda çeşitli illerden yükselen genç kızlarımızın çığlığına benim çığlığımda katıldı. Yeter rahat bırakın, diye bağırıyorlardı. Kadınız biz, kadın istediğimizi giyeriz, istediğimiz saatte gezeriz, diyorlardı. Haklılar niye kısıtlasınlar kendilerini?  Özgürler, başkasının alanına girmedikleri sürece istediklerini yapabilirler. Yaptıklarında da yargılanmamalılar. Herkes kendinden mesuldür. Sözümona adalet dağıtmak mahkemelerin işidir.

            Toplumu kadın inşa ediyor. Her şey kadının elinden geçiyor. O zaman nedir bu değersizleştirme, anlamıyorum.  Yakın tarihimize baktığımız zaman kadınlara en çok değeri Atatürk vermiş. Müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz, kadını yücelten bir dine sahibiz. İslam dini kadını evlenirken de boşanırken de korumuş. Toplum inançlarıyla da çelişiyor.

            Kadınlara en çok zararı en sevdikleri veriyor .Bakıyoruz haberlere eşi , sevgilisi, hatta bazen de evladı. İnsan hem sevip hem nasıl zarar verir ! Bir çelişki var burda. Seven sevdiğine zarar vermez. Seven sevdiğine değer verir. Seven sevdiğinin iyiliğini ister. Seven sevdiğini yüceltir.

            Son zamanlarda haberlere, sosyal medyaya yansıyan görüntüler tüyler ürpertici. Ayrıca haberlerin veriliş şekilleri, özellikle aileleri için çok yaralayıcı. Bundan en çok genç kızlarımız etkilendi. Kendilerince sosyal medyada paylaşım yaparak ya da çeşitli gösteriler düzenleyerek tepkilerini ortaya koyuyorlar. Gerçekleşen cinayetler, genç kızlarımıza korku saldı , dışarı çıkamayanlar oldu.

            Kadın kendi değerini kendi belirlemeli .Kadın donanımlı olmalı ki başkasından kendisine değer katmasını beklememeli. Bu nasıl olacak, başta eğitimle! Her şey ailede başlıyor. Yeterince sevip sayılan bir kız çocuğu , her gördüğü ilgiyi sevgi zannetmez. Gerçek sevgiyi ayırt edip kendisini yanlış seçimlerden koruyabilir. Kendisine zarar verebilecek kişilerden uzak durabilir.

            Sormak isterim bir cana kıyanlara, can yakanlara. Canını yaktıklarınız sizin kızınız, kız kardeşiniz, anneniz olsaydı ne hissederdiniz? Yine aynı caniliği yapabilir miydiniz? 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —