29.05.2023 16:38:00

Hacı Beytullah MUTLU

ÜLKEMİZİN BEYİN GÖÇLERİ

21. asır da artık dünya değiştikçe ülkemizde gelişiyor. Gelişmekte olan ülkemizde ise artık muhteşem beyin fırtınaları meydana geliyor. 

Bunların bazılarına sahip çıkabilirken bazılarına ise istediği imkânları veremeyince elden gidiyor. Aslında geriye doğru bakarsak;

Prof. Necmettin ERBAKAN- kendisi hem siyasetçi hem de ilim adamı vasfı olduğundan Almanya’ya leopar tank projesini vermiştir. Ama ülkemiz o projeye olumsuz kanaat verince beyin göçü batıya gitmiştir.

Nobel ödülü alan Aziz SANCAR’ a ülkemiz ne kadar sahip çıktı ki projeleri hep ABD ve diğer batı ülkelerinde gerçekleşmiştir. 

Şimdi bunlara bir ileri iki geri bakarsak ülkemiz de keşfedilmemiş birçok cevher var. Bunlar ise işletilmeyi bekliyorlar. Bizler ise yurt dışından öğretim görevlisi almanın derdine düşmüşken Anadolu’nun dağlarında bizim insanlarımız var. Onlar bizleri bekliyorlar. 

Beyin göçün nedenleri:

Daha refah bir hayat (yaşam) beklentisi

Yüksek ücretli maaş beklentisi

Mali anlamda rahatlama

Araştırma koşullarının daha gelişmiş olması beklentisi

Yabancı dil tahsilinin daha geniş kapsamda alması

Akademik kariyer

Peki biz neden bunları sağlayamıyoruz? Duygusal değil mantıklı neden yaklaşamıyoruz? Eğer gerçekten ülkemizi seviyor isek beyin göçlerine engel olacak çalışmalar sağlamalıyız.

 

 


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.