22.02.2018 17:11:49

Dr. İsmail BAŞIBÜYÜK

 Sertleşme nedir?

Sertleşmenin olması fiziksel, hormonal ve psikolojik elemanların dâhil olduğu bir süreçtir. Penis içinin kan ile dolmasıyla boyutu büyüyen ve sertleşen yumuşak, süngerimsi ve elastik bir dokudan yapılmıştır. Süngerimsi dokunun ve prostatın etrafında kan damarlarına kan sağlaması için sinyaller gönderen sinirler vardır. Bu sinyaller erkek hormonu olan testosteron tarafından kontrol edilir.
 
Sertleşme Sorunu Nedir?
Sertleşme sorunu sık rastlanan bir erkek cinsel işlev bozukluğudur. Tatmin edici bir cinsel aktiviteyi sağlayabilecek sertleşmenin sağlanamaması ya da devam ettirilememesi durumudur. Belirli bir nedene bağlı veya bağımsız olarak, ara sıra veya sıklıkla gözlenebilir. Sertleşme sorunu olan bazı erkeklerde sertleşme hiç olmayabilir.
 
Sertleşme Sorunu ne kadar yaygındır?
Sertleşme sorunu her yaş grubunda ve etnik kökende erkekler arasında sık rastlanan bir durumdur. Yapılan çalışmalara göre ülkemizde 40-50 civarında oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Görülme riski yaşla beraber artış göstermektedir.
 
Sertleşme sorununa neler neden olur?
•    Kalp ve damar hastalıkları
•    Şeker hastalığı (Diyabet)
•    Penis ya da pelvik bölgede sinir hasarının olması
•    Pelvik bölgede yapılmış cerrahi operasyon
•    Pelvik bölgede radyasyon tedavisi
•    Testosteron seviyesinin düşüklüğü
•    Parkinson benzeri nörolojik hastalıklar
 
Sertleşme sorunu ve kardiyovasküler hastalıklar ilişkisi
Sertleşme sorunu ve kalp ve damar hastalıkları obezite (şişmanlık), sigara içmek, yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı ve egzersiz eksikliği gibi benzer risk faktörlerini paylaşırlar. Kan akımı ile ilgili problemler sertleşme fonksiyonunu da etkileyebileceği için sertleşme sorunu, kalp hastalığının bir erken bulgusu olabilir. Bu nedenle sertleşme sorunu olan erkekler kalp hastalığı açısından değerlendirilmek için doktora başvurmalıdır.
 
 
Ürolojik şikâyetler ve sertleşme sorunu ilişkisi
Genellikle idrar sıklığı, noktüri ve aciliyet gibi üriner belirtiler ile ilişkilendirilir. Bu belirtiler genellikle selim prostat büyümesi (BPB) ile ilişkilidir. Bu üriner belirtilerin sertleşme sorununa sebep olup olmadığı belirsizdir, ancak genellikle üriner belirtiler ağırlaştıkça sertleşme sorunu da ağırlaşır.
Sertleşme sorunu için psikolojik risk faktörleri
Birçok psikolojik durum sertleşme sorunu ile ilişkilendirilmiştir.


Bunlar arasında aşağıdakiler sayılabilir:
•    Anksiyete
•    Depresyon
•    Öz yetersizlik hissi
•    Özgüven düşüklüğü
•    Duygularını tarif edememek
 
Stres erkek ve kadın arasındaki etkileşimin nasıl olacağına dair sosyal fikirler de sertleşme sorununa sebep olabilir. Bu fikirler aşk ve cinsellik ve erkek ile kadın için uygun olmayan rol modelleri ile ilgili gerçeklikten uzak beklentileri içerebilir. Sertleşme sorunu doğru ilerlemeyen veya tatminin olmadığı bir ilişkinin bazen nedeni bazen de sonucu olabilir. Çoğunlukla bunlardan hangisinin önce başladığını belirlemek zordur.
 
Tedavi...
Tedavide tek başına medikal(ilaç) tedavi yeterli olmayıp beraberinde mutlaka psikoterapi ile kombine edilmelidir. Yine tedavi kararı verirken tek başına hastanın değil aynı zamanda partnerin de beklentileri göz önüne alınarak bir tedavi yaklaşımı planlanmalıdır. Sertleşme sorununda tedavi kişisel olup her hastada farklı bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
 
Tedavide asıl mesele sertleşme sorununa neden olan durumun ortadan kaldırılması olup beraberinde mutlaka yaşam tarzı değişikliklerinin uygulanması gerekebilir. Kilolu hastaların kilo vermesi, sigaranın bırakılması, alkol kullanımının yasaklanması, yağlı, şekerli ve tuzlu gıdalardan uzak durulması başlıca dikkat edilmesi gereken durumlardır.
 
Sertleşme sorununda ilaç tedavisi...
Fosfodiesteraz 5 inhibitörleri (PDE5I) sertleşme sorunu tedavisinde kullanılan bir ilaç grubudur. Bu ilaçlar penisteki damarların düz kaslarında gevşeme sağlayarak kan akımını artırırlar. Cinsel uyaran olmadan sertleşmeye neden olmazlar. Bu ilaçların çok etkili olmaları nedeniyle piyasada birçok taklit ilaç mevcuttur. Bu taklit ürünlerin kullanımı hayati tehdit eden problemlere neden olabilir. Bu yüzden bu ve benzeri ilaçların alınmadan ve kullanılmadan önce mutlaka hekim önerisi alınmalıdır.
 
Sertleşme sorununda şok Dalga tedavisi...
Vücut dışı şok dalga tedavisi (ESWT) sertleşme fonksiyonunun iyileştirilmesi için çok düşük yoğunluklu odaklanmış şok dalgalarının kısa aralıklar halinde penise verildiği bir tedavidir. Birden fazla seans halinde uygulanır ve gerekirse tekrarlanabilir.
 
Sertleşme sorununda İğne tedavisi...
İlaç tedavisi ve şok dalga tedavisinin işe yaramadığı durumlarda uygulanan bu tedavide penis damarlarında gevşemeye neden olan ilaçlar penise enjekte edilir. Tedavi sonrası 10-15 dk içerisinde sertleşme ortaya çıkar.
 
 
Sertleşme sorununda Protez tedavisi (Mutluluk Çubuğu)
İlaç, şok dalga ve iğne tedavisine rağmen istenilen yanıt alınamaz ise üçüncü basamak tedavi olarak protez tedavileri ön plana çıkmaktadır. Temel olarak şişirilebilen ve şişirilemeyen protezler olarak iki gruba ayrılmaktadır. Tüm tedavi seçenekleri içerisinde en yüksek başarı oranı protezlerdedir.
NOT: Tüm Soru ve Sorunlarınızı… dr.ismailbb@gmail.com gönderin cevaplayalım…
 
Üroloji Uzmanı Dr. İsmail BAŞIBÜYÜK
 

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.