14.07.2015 17:35:56

İnci Yeşilyurt

Hep söylerim. Evlilik oyuncak değildir. Aile olma kararı mümkün olduğunca sağlam alınmalıdır. Tabi ki evlenmek kadar boşanmakta normal.  Gereksiz zorlamak yersiz.
Ne var ki, boşanmayı ‘al misketlerini ver topumu’ misali uygulayan, hatta evliliği maddi manevi rant için yapanların sayısı da gün geçtikçe artıyor. Boşanma rakamları iyice irdelense, ve bu amaçla evlenenler elense aslında gerçek boşanma rakamları düşük çıkacaktır.
Rant evliliği ne demek? Sosyal statü kazanımı, çocuk, olgunluk yaşına gelmiş olmak, maddi imkanlar, iş bulmak, yalnızlık kalmama, vb onlarca amaç için evlenmek.
Örneğin; herkes günlerdir Sertab’ın evliliğini konuşuyor. Yok kıskandırmak veya nispet için mi evlendi? Adam eski sevgilinin kankası mı gibi dar çerçeveden yorumlar yapılıyor.  Sıradan bakış açısı ile…

Gelin bir de benim gözümden hatırlayalım bazı konuları…
Sertab, 16 yıl birlikte yaşadığı kişi ile ilgili ‘evlilik’ sorusu yönelten magazin muhabirlerine nasıl fırça atardı, unuttunuz mu? Evlilik kurumuna karşı olduğunu, ‘evlenecek misiniz?’ sorusunun onların yaşadığı ÜST KÜLTÜR (!) ‘e yakışmayacak kadar banal olduğunu sinirlenerek anlatmaya çalışmaz mıydı? Adeta entelektüel olmak evlenmemekti.
Geçen yıllar içinde böyle yaşayıp giderken, bir kamu görevlisinin kendisine getirdiği iş teklifini ‘sizin görüşlerini beğenmiyorum. Bu yüzden kabul edemem’ diyerek geri çevirmişti. Kamu görevlisinden aldığı cevap ‘BİZDE SİZİN YILLARDIR NİKAHSIZ YAŞAMANIZI BEĞENMİYORUZ. AMA BİR ŞEY DEMİYORUZ’ olmuştu.
O gün bugün eskisi kadar iş alamaz olmuştu. Eh sevgiliye, daha doğrusu nikahsız kocaya baskılar başlar Sertap tarafından. ‘Evlenmeliyiz. İş alamıyorum’. Oysa o adamın evlenme niyeti yoktu. Al sana çatışma. Adamın huzuru kaçar. Kafasına uygun eski sevgilinin açtığı kucağa gerisin geri koşar.
Medya vah vah dedi. Onca yıldan sonra Sertab kazık yemişti. Hayır. Yıllardır, adamın ‘evlenmem’ direncine medya önünde kendi görüşüymüş gibi destek vermenin sonucuydu bu.
Şimdi artık iş yapmak, para kazanmak lazım.
Gerekirse eski sevgilinin kankası, gerekirse 20 yaş ufak farketmez. Üç beş yıl evlilik sayesinde parayı kazanalım. Sonra herkes kendi yoluna.
Üst kültürün rant evliliği böyledir.    
 

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.