7.03.2019 10:07:52

Lütfiye AYDIN BİKE

Bugün zalimin zulmüne karşı, tüm dünyaya, avazım çıktığı kadar vicdansızsınız demek istiyorum. Sesleri, feryatları, acıları duyulmayan binlerce masum onurlu annenin, körpecik kızların, çığlığı olmak istiyorum.

Bugün 14 yaşındaki Hatice’nin sesi olmak istiyorum. Hatice ve ailesi bomba seslerinden uyuyamamışlar. Üstelik bir de günlerdir açlar. Sabaha karşı büyük bir gürültüyle ve silah sesleri ile kapıları kırılır. Kardeşleri, babası, annesi ölümüne dövülür. İşkence yapılır, 14 yaşındaki Hatice’yi alır giderler. Altı ay sonra Hatice’yi tekrar evlerinin kapısına bırakırlar. Hatice'nin tırnakları sökülmüş, saçı kazıtılmış, dişleri çekilmiş, her yanı morluklar içerisinde ve karnı kocaman olmuştur.

Bugün, Hatice’nin sesiyle sesleniyorum 'ey dünya insanları vicdansızsınız.'

Bugün 50 yaşındaki Amine'nin sesi olmak istiyorum. Amine’nin mahallesine yapılan baskınla, eşini şehit ederler ve üç oğlunu tutuklarlar. Kısa bir süre sonra Amine’yi de tutuklarlar. Amine'nin gözleri önünde

Üç oğluna da işkence yaparlar. Küçük oğlu bu işkenceye dayanamaz, amine'nin gözleri önünde ölür. Diğer çocuklarının gözünün önünde, Amine'nin defalarca onuruna dokunurlar, ikinci oğlu da işkenceyle ölen amine, diğer oğluyla beraber serbest bırakılır. Amine artık hiç konuşmuyor.

Bugün, Amine’nin sesiyle sesleniyorum 'ey dünya insanları vicdansızsınız.'

Bu gün 7 yaşındaki Hüseyin'in sesi ile seslenmek istiyorum. Hüseyin2in evdeki bağrışmalar ile uyandı eve giren adamları görünce perdenin arkasına saklandı babasının annesini kardeşlerini aldılar bir ara camdan dışarı baktı babası yere yatırılmış ve boğazı kesilmişti, Hüseyin de artık pek konuşmuyor.

Bugün, Hüseyin'in sesiyle sesleniyorum 'ey dünya insanları vicdansızsınız.'

Bugün Arakan'daki 13 yaşındaki Meryem'in, doğu Türkistan'daki sahipsiz kalan Ayşe'nin, Ruanda'da ki Fatma’nın, Bosna'daki Zeynep'in, tüm mazlum coğrafyalardaki sahipsiz kalmış ümmetin kadınları, adına sesleniyorum. Elma diyorum, ey insanlık neredeysen çık artık.

Vicdanınıza sesleniyoruz!

Biliyorsunuz 7000’in üzerinde kadın hâlâ Suriye’de hapishanelerde veya hapishane gibi kullanılan yerlerde her gün işkence görüyor, tecavüze uğruyor, türlü insanlık dışı eziyete maruz kalıyor.

Vicdan konvoyu ile başlattığımız Suriyeli mahpus kadın ve çocuklar için özgürlük çabasını, şimdi vicdan hareketi adıyla kadın-erkek hep beraber dünyanın dört bir yanından insanlar olarak devam ettiriyoruz.

Amacımız Suriye savaşı sırasında tutulan ve hapsedilen kadınların serbest bırakılması.

Bizler hukukun etkisinin ve adaletin tecellisinin insanlık vicdanının harekete geçmesiyle mümkün olabileceğine inanıyoruz. Hepimiz biliyoruz ki, barış tüm insanlar için en hayırlı olandır. Ama savaş kadar kolay olmuyor barışı inşa etmek. Yine de savaşın da bir hukuku olsun, vahşileşmenin önüne geçilsin istiyoruz. Çünkü insanız

Bugün ümmet coğrafyasında ki adı Ayşe olan, emine olan, Zeynep olan kadınların acısına, kulaklarını tıkayanlar, yarın Clara Zetkin adına kurtlanan, dünya 8 Mart kadınlar gününü, iyi dileklerle, çiçeklerle böceklerle kutlayacaklar.

Mademki dünya 8 Mart kadınlar gününde, kadın hakları konuşuluyor, öyleyse biz de o gün de dünyanın vicdanına sesimizi duyurmaya çalışacağız.

Belki zulmü durduramayız ama zulme karşı yürümenin huzurunu yaşayacağız.

Tüm vicdan sahiplerini bu huzuru yaşamaya davet ediyoruz.

Vicdan hareketi devam ediyor.


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.