Yaz Aylarında Sağlıklı Kilo Vermenin Yolları
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kıyafetlerin incelmesi ve fazla kiloların ortaya çıkması kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle hızlı kilo verme isteği, bilimsel olmayan yöntemler, şok diyetler sağlık açısından ciddi hastalıklara zemin hazırlayabiliyor. Kilo vermek amacıyla uygulanan şok diyetler, aşırı kısıtlanmış detoks diyetleri veya uzun süre aç kalarak uygulanan beslenme tarzları ile tartıda gördüğünüz kilo kaybı kas veya su olabiliyor.
Kilo vermek için uygulanan beslenme programları; bireyin yaşına, hastalıklarına, günlük yaşam şekline, fiziksel aktivite durumuna bağlı olarak değişir ve kişiye özel olmalıdır. Uygulanan şok diyetler sürdürülebilir olmadığı için diyeti bıraktıktan sonra, verilen kilodan daha fazlası geri alınabilir.
Herhangi bir kronik hastalığı veya sağlık problemi olmayan kişiler bazı temel alışkanlıklarını değiştirerek bir ayda ortalama 4-5 kilo verebilir.
YETERLİ VE DÜZENLİ ÖĞÜNLER TÜKETİN
Uzun süre aç kalmadan küçük sağlıklı ara öğünler yaparak ana öğünlerde açlığı azaltabilirsiniz. Ana öğünlerde mevsim yeşilliklerini bol bol tüketmelisiniz. Her besin grubunu içeren dengeli tabaklar hazırlayabilirsiniz.
EN ÖNEMLİ ÖĞÜN KAHVALTI
Güne kahvaltı ile başladığınızda gün içerisinde daha kontrollü ve hafif öğünler tüketebilirsiniz. Kompleks karbonhidratlar, kaliteli protein ve sağlıklı yağlardan oluşan bir tabak sizin için güzel bir kahvaltı tercihi olacaktır.
GÜNDE EN AZ 2 LİTRE SU İÇİN
Yeterli su tüketimi iştah kontrolünü sağlayarak kilo vermenize yardımcı olacaktır. Su tüketmekte zorlanıyorsanız içine sevdiğiniz taze meyvelerden küçük dilimler veya kabuk tarçın ekleyebilirsiniz.
SAĞLIKLI PİŞİRME YÖNTEMLERİNİ KULLANIN
Krema, mayonez, yağlı soslardan veya yağlı besinlerin tüketiminden kaçınmalısınız. Yemeklerde bitkisel sıvı yağları tercih edebilirsiniz. Yemekleri pişirirken kızartma veya kavurma yerine haşlama, fırın veya ızgara gibi pişirme yöntemlerini kullanabilirsiniz.
MEYVE TÜKETİMİNDE PORSİYON ÖNEMLİ
Yaz meyvelerinin sağlığa faydalı olmasının yanında aşırı tüketimi basit karbonhidrat içeriği yüksek olduğu için sağlığa zararlı hale gelebilir. Meyve suyu yerine meyveleri posasıyla birlikte tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır.
HAFTADA 3-4 GÜN YÜRÜYÜŞ YAPIN
Sağlıklı ve zinde bir vücut için haftada 3-4 gün yürüyüş yapabilirsiniz. Düzenli egzersiz yapılması; aldığınız fazla kalorileri tolere etmeye yardımcı olacaktır.
Uzman Diyetisyen Duygu GÜNDÜZ
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.