Zuhal KİLER

Tarih: 09.09.2024 14:43

Yeni Eğitim Ve Öğretim Yılı

Facebook Twitter Linked-in

 

Yeni Eğitim Ve Öğretim Yılı

Bütün toplumlar, geleceğin nesillerini iyi yetiştirebilme çabası içinde olmuş, eğitim-öğretime yatırımlar yaparak bu sayede geleceğe daha güvenle bakmayı hedeflemiştir. Eğitim doğumdan ölüme kadar süren, aileden başlayarak okul ve sonrasında kültürel, sosyal boyutlarıyla tüm yaşamımızda birlikte olduğumuz bir kavramdır.

Kişinin gelişmesi, değişmesi bilgi sahibi olması ya da tekamül etmesi gibi olgular eğitimin amacıdır. Düşünce ve davranış şekillerini değiştiren, geliştiren bir süreçtir. İnsanı daha iyiye, daha güzele, daha yararlıya ulaştıran bir sistemdir eğitim.

Eğitim bir sistem ve toplumsal bir olgudur. Bu olguyu meydana getiren, onu bir sistem haline dönüştüren değişkenler doğru bir şekilde anlaşılması gerekmektedir. 

Eğitimin farklı değişkenlerinin olması  ve bu sistemlerde meydana gelen her türlü değişimden etkilenmesi sonucunda, eğitim sorunları çözümü zor bir sorun haline gelmiştir. Eğitimin bir basamağındaki sorun hem önceki basamakları hem de sonraki basamakları etkilemektedir.

Eğitimin en önemli basamaklarından biri temel eğitimdir. Temel eğitimin sorunlarına baktığımızda eğitim politikasından, eğitim programından, eğitim felsefesinden, eğitim sosyolojisinden, öğretmen ve öğrenci kalitesinden ve yönetiminden kaynaklanan pek çok sorun karşımıza çıkmaktadır.

Şunu çok iyi bilmemiz gerekir ki tüm toplumların, hatta tüm dünyanın geleceği iyi ve doğru eğitilmiş nesillere bağlıdır. İyi ve doğru eğitim de öncelikle iyi ve doğru öğrenme ve öğretme ile başarıya ulaşır. O halde, iyi öğrenmek ve öğretmek için, büyük bir hızla gelişen teknolojinin eğitim alanında, insanlığa en iyi şekilde faydalı olabilecek şekilde ve olabildiğince hızla gelişen teknolojinin eğitim kullanılması kaçınılmaz bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor

Milenyum çağının çocukları ve gençleri’ internet çocukları’ olarak ta nitelendirdiğimiz bu yeni nesil tüm ileri teknoloji araçlarını, son sürat kullanarak bireysel yaşamlarının ayrılmaz bir parçası olarak kabullenmiş şekilde büyümekteler. Ama böylesine bir hız ve karmaşa içerisinde düşünmeye zaman ayıramıyorlar. 

Düşünmeye zaman ayıramamak, ister istemez tembelliği de beraberinde getirir. Bu nedenle çalışmayı da sevmez oldular. Her bilgiye kolayca sahiplenmek, maalesef tatminsiz ve sadakatsiz bir insan yapısının oluşmasına da neden oluyor. Çabuk tüketmek, hızlı ve bol para kazanmak, borsa ve bahis oyunlarından kazanmayı zorlamak gibi, bize göre "Ter dökmeden" kolay arayışlar içindeler. İşte bu gerçeklerin ışığında eğitim sistemleri yeniden planlanmalı ve programlanmalıdır. Ve bu durum bütün dünya ülkeleri için geçerlidir.

Malasef ki devamlı değişen dünya değerleri, global ekonomi, çok hızla gelişen iletişim sistemleri yalnızca milli değil, global anlamda da gençlerin eğitilmesi gereğini zorlaştırıyor.

Sorgulayan, düşünen, evrensel kişiliğe kavuşmuş, kavrama gücü yüksek, dünya sorunlarının farkında, 

toplum yararına aktif rol alan, sevmeyi bilen çocuklar yetiştirme umuduyla yeni eğitim ve öğretim yılımız hayırlı olsun. Umut hep vardır… 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —