8.10.2018 09:28:18

Ruhi Orhan

Değerli Tüketiciler bu günkü köşe yazımda, iki konuya değineceğim,

YERLİ ÜRETİM LOGOSU ARTIK ZORUNLU;

 a.) Yerli üretim logosu, artık zorunlu. b.) Tüketici haklarını savunan yitirdiklerimizi değerlerimizi unutmasın, Ticaret, Bakanlığının, ‘Fiyat Etiketinde Yerli Üretim Logosu Kullanıma İlişkin Tebliği’ Resmi Gazete’ de yayınlandı. Buna göre, Ticaret Bakanlığı'nca Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle 'Etiket ve Listelerde Aşağıda Yer Alan Hususların Bulunması Zorunludur: a) Malın üretim yeri, b) Malın ayırıcı özelliği, c) Malın tüm vergiler dahil satış fiyatı, ç) Malın birim fiyatı, d) Malın satış fiyatı ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarih, e) Üretim yeri Türkiye olan mallar için Bakanlıkça tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaret.”  eklenen (d) ve (e) maddeleri uygulanmaya başladı. Tüketicilerin alışveriş yaparken fiyat etiketlerinde bulunması gereken bu özellikleri incelemelerinde yarar vardır. Ticaret Bakanlığınca tespit ve ilan edilen şekil, logo veya işaretin kullanılması zorunlu oldu. Üretim yeri Türkiye olan ve perakende olarak satışa sunulan ürünlerde kullanımına başlanan “yerli üretim” logosu, etiketler ve fiyat listelerine, kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde yerleştirilecek. Malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı, birim fiyatı ile bu fiyatların uygulanmaya başlandığı tarih etiketlere yazılacak. 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanunu’nun ilgili maddesinde belirtilen işletmeler tarafından Türkiye’de üretilen mallar, el ve ev sanatları ürünleriyle 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun ilgili maddesinde sayılan ürünlerden Türkiye’de elde edilen veya üretilen mallar, yerli üretim sayılacak. Tebliğe aykırı uygulamaların tespiti halinde, bu aykırılık, gereği yapılmak üzere uygulamayı yapanın merkezinin bulunduğu valiliğe bildirilecek. 

DOSTLARA VEDA, TÜKETİCİLER BİZLERİ UNUTMASIN;

b.) Tükoder Beylikdüzü Şubesi 2018 yılında 2 değerli Tüketici hakları savunucusunu yitirdi, 15.Mart 2018 günü Av. Kudret YILDIRI, DİSK Maden İş Sendikası Basın Yayın Dairesi Müdürlerinden ve Kemal Türkler Eğitim ve Kültür Vakfı  (KETEV) üyesi 12 Eylül'de DİSK Davasının avukatlarından olan ve uzun bir süre, Tükoder Büyükçekmece şubesi başkanlığını ve Tükoder MYK üyeliğini yapmıştır Kudret Yıldırım’a Allahtan rahmet ailesine baş sağlığı diliyoruz. 

Ve diğer değerimiz, 26 Eylül 2018 günüde Ahmet Ümit AKKOCA’yı 1957 yılında Çorum, İskilip’te doğdu, TSK, emekli olan subay arkadaşımız, önceleri karakalem portre ve resim yapıyordu. 1982 yılında Tercüman Süper Spor ilavesinin açtığı bir portre yarışmasına gönderdiği milli basketbolcu Hüseyin Alp portresiyle Birincilik kazandı. Bu derecenin sağladığı motivasyonla 1983 yılından itibaren aktif olarak çizgiyle uğraşmaya başladı. Öykülerini kendi yaşadığı Ayyaş Yusuf ve Çarşılı köy adlı iki çalışmayı resimledi. Esas Göbel adlı bant karikatür çalışması yaptı. 1995 yılından itibaren ağırlıklı olarak karikatüre yöneldi. 1996 yılında yurt içi, 1998’den itibaren de yurt dışı karikatür çalışmalarına katılmaya başladı. Bir kısım çalışmaları İskilip’in Sesi, Memleket, Çorum Hakimiyet, Amasya Objektif, Beylikdüzü yörünge gibi yerel gazetelerde yayınlandı. İstanbul basınında, Diyojen mizah dergisi, Evrensel gazetesi Homur mizah eki, Başka İstanbul gazetesi, Yaba edebiyat dergisi ve Kütük mizah dergisinde eserleri yayınlandı. Ortadoğu gazetesinde çeşitli zaman aralıkları ile bir yılı aşkın süre günlük siyasal karikatür çizdi. Aylık yayınlanan Toplumsal Barış dergisine karikatür verdi. Katıldığı karikatür yarışmalarında bazı çizgileri ulusal ve uluslararası albümlerde yer aldı. Bu yarışmalarda beş adet ulusal ödül kazandı: 2000 Yılı Fair Play Karikatür Yarışması Jüri Özel Ödülü, 2002 yılı Nehar Tüblek Karikatür Yarışması Özel Ödülü, 2003 yılı Eczacı ve Eczaneler Karikatür Yarışması Jüri Özel Ödülü, 2004 Necmi Rıza adına yapılan Avrupa Birliği konulu yarışmada Mansiyon, 2009 Yunus Nadi Karikatür Dalı Ödülü, kazandı.  2010 yılından beri bu çalışmaların yanında gönüllü olarak Tükoder Beylikdüzü şubesi mali sekreterliğini yürüttü, bu arada onlarca sergi, seminer, panel,toplantılar yaparak tüketici haklarını anlattı Ahmet Ümit Akkoca'ya Allahtan rahmet ailesine baş sağlığı diliyoruz.

Tükoder Beylikdüzü Şubesi Başkanı

Ruhi ORHAN


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.