26.10.2020 15:27:30

Ata BORA

Yokken Bile Paylaşmayı Bilmek!

Malumunuz geçenlerde Hatay’da orman yangını oldu. Savcılık kundaklama olduğu şüphesiyle soruşturma başlattı. Rüzgârın da etkisiyle yangın kısa sürede yayıldı. Bazı yerleşim yerleri tahliye edilmek zorunda kaldı. Bölgede yaşayan insanlar, hayvanlar, evler, fabrikalar bu yangından büyük zarar gördü. Ülkemize büyük geçmiş olsun diliyorum. İnanıyorum ki vatanını seven her vatandaş durumdan derin üzüntü duydu. Üzüntü duyup da harekete geçenler bile oldu.

Geçen hafta Hatay’daki güzel bir etkinliğe davetliydim. Benimle birlikte; Eğitime Destek Platformu, Hukuki Araştırmalar Derneği(HUDER),  Girişim Kültür ve Yardımlaşma (GKY-Der) Spor kulübü, Ülkü Ocakları Teşkilatı temsilcileri gibi birçok sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de, Adilcevaz GKY TÜRŞAD VOLEYBOL takiminin baskanligini yuruten ve ayni zamanda basarili bir avukat olan sayin Avukat Kadir Köstekçi’nin davetlileriydi.

Türkiye Şehit Aileleri Voleybol kulübü başkanı Köstekçi, takımının Hatay deplasmanına giderken Bitlis’ten ceviz ve çam ağacı da getirmişti. “Terör örgütlerine inat, onlar yıkacak biz yapacağız” sloganıyla gerçekleştirdiği bu etkinliğe davet edilmekten büyük haz duyduğumu belirtmek isterim.

Yaklaşık 800 kilometre mesafeden Bitlis ve ilçelerinden,  Hatay ve ilçelerine, orman oranı % 7 olan bir şehirden % 26 olan bir şehre ağaç götürmek ve dikimini bizzat yapmak ancak erdemli bireylerin işidir. Dinimizde de yokken bile paylaşmayı bilmek takva sahiplerinin işidir denilmektedir. Nitekim ulusal başarılarımız, kurtuluş savaşlarımız hep bu inançla kazanılmıştır.

Hatay’ın Altınözü ilçesinde Suriye’nin sınırında, Samandağ ilçesinde Akdeniz manzarasında, Antakya ve Belen ilçelerinin çeşitli yerlerinde bizzat kendimiz bu ağaçları toprakla buluşturduk. Ağaçları çocuklarla birlikte diktik ve sonrasında onlara emanet ettik. Böylece içimiz de rahat oldu, eminim ki o çocuklar o ağaçlara gözü gibi bakacaklar, suyunu, çapasını ve bakımını eksik etmeyecekler.

Artık ceviz ağaçları ile zeytin ağaçları iç içe büyüyecek. Burada ayrı bir parantez de ektiğimiz ceviz ağaçlarına açmak istiyorum. Ektiğimiz ceviz ağaçları Adilcevaz ceviziydi. Bu cevizin dış kabuğu ince, 50-60 gram iç ağırlığında, iç rengi beyaz ve kabuktan ayrılması kolay, kabuğu pürüzsüz, meyve verimi yüksek, hastalıklara karşı dayanıklı ve dünya literatüründe dereceye girmiş bir cevizdir. Bu sebepledir ki, ilçede ceviz kilo ile değil tane ile satılmaktadır. Ayrıca ilçede bu ceviz ağacı baston yapımında da kullanılmaktadır. Bu cevizden bir tadanın bağımlı olduğunu söyleyebilirim. Kendimde bizzat öyleyim.

Bu güzel etkinliğe davetinden dolayı Sayın Köstekçi’ye teşekkür ediyorum. Oksijen kaynağımız olan ormanlarımızın kıymetini çok iyi bilmemiz gerek. Herkesi ağaç dikmeye, ormanları korumaya davet ediyorum.

Saygılarımla

ATA BORA


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.