3.02.2021 12:16:05

Burhan ÇINAR

Zamlar Kıtlık Dönemi Habercisimi?

Son zamanda iktidar partisi yetkililerinin zam terörü diye adlandırdıkları bu dönem bir 'KITLIK DÖNEMİ' habercisi mi yoksa?

Az üretilen bütün mallar piyasada bulunmamaya başladıkça bu malların zamlanması kaçınılmaz bir olgudur.

Patates, soğan, patlıcan gibi ürünlerin yeteri kadar üretilmeyip iyi bir planlamayla piyasaya sürülmediği takdirde fahiş fiyatla satışa sunulduğu gerçeğini daha geçen yıl yaşayarak öğrenmiştik.

Türkiye hem şanslı hem de bu şansını kullanamayan bir ülke. Şanslı şöyleki; Bir tarım ülkesi. Bir o kadar da şanssız: Çünkü uygun tarım ve hayvancılık politikaları geliştirip uygulayamamaktadır.

Her şeyden önce miras nedenine köylerde traktörün giremeyeceği kadar parçalanmış tarlaların ortaya çıkması ve ekilmeyen topraklar büyük bir handikaptır.

Devlet bu sorunu çözemediği müddetce zamlar kaçınılmaz olacak ve bu durum, arkasından büyük bir kıtlık döneminin ön habercisi olarak gelecekte konuşulacaktır.

Her şeyden önce bir toprak reformu yapılmalı, arkasından köye geri dönüs seferberliği başlatılarak ekilmeyen bir karış toprağın kalmadığı bir Türkiye inşa edilmelidir.

Bunlarda yetmez devlet köylünün üreteceği her ürüne dış pazar mutlaka bulmalıdır.

Petrol yenmez içilmez ama gıda olmadan hiç bir canlı yaşayamaz.


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.