Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ile Bangladeş kökenli Grameen (Köylü) TrustBankası'nın işbirliğiyle Diyarbakır'da, 18 Temmuz 2003'te başlatılan, 'Türkiye Grameen Mikro-kredi Projesi', toplumun en fakir insanlarına kredi vererek, onların iş kurmalarına yardımcı oluyor.
UYGUN ÖDEME SEÇENEKLERİ SUNUYOR
İlk kez Bangladeş'teki aşırı yoksulluktan esinlenerek oluşturulan mikro-kredi uygulamasının, Türkiye ayağı Diyarbakır Milletvekili Prof Dr Aziz Akgül' e ait. Projeden kredi alanlar, borçlarını, ortak hizmetler karşılığı olarak eklenen yüzde 20 fazlasıyla ve haftalık taksitlerle, bir yılda geri ödeme fırsatına sahip oluyor. Kredi alanlar, borçlarını geri ödeyinceye kadar, elde ettikleri yeni iş olanaklarıyla yaşam koşullarını iyileştiriyor ve borçlar ödendikten sonra ortaya çıkan iş olanaklarıyla işlerini genişletiyor. Hane halklarının kadın reisleri, emekliler, yerlerinden edilen insanlar, maaşları azaltılan işçiler ve mikrogirişimciler. yoksulluk seviyesine göre kategorize edecek olursak; en yoksullar, çok yoksullar, orta derecede yoksullar ve risklere karşı hassas fakat yoksul olmayanlar. Tüm bu kişiler, mikro finansmanın müşterileri olma fırsatına sahip.
İNSANLARI ADAM YERİNE KOYMA PROJESİ
Pilot il Diyarbakır'da uygulanan ve halk arasında, 'İnsanları Adam Yerine Koyma Projesi' olarak bilinen Mikro Kredi Projesi'nin yaygınlaştırılması için gecesini gündüzüne katan Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül dar gelirli ailelerin geçimine katkı sağlanması amacıyla her aileden bir kişiye geçici iş temin edilmesi, vatandaşlık geliri verilmesi ve bölgesel asgari ücretin uygulanmasına yönelik kanun teklifi de hazırladı.
İŞLER BÜYÜYOR, MİKROKREDİLER YENİLENİYOR
Dar gelirli kesimlerin finansal ihtiyaçlarına sürekli olarak cevap verebilecek sürdürülebilir ve yerel kurumlar oluşturmayı amaçlayan proje, adeta yoksullardan girişimci ortaya çıkarıyor. İşte bu girişimcilerden biri olan Bursa’da yaşayan Şaziye Yıldız, aldığı mikro krediyle el işi becerilerini yurtdışına çeyizlik olarak ihraç etmeye başladı. Daha sonra işlerini büyüten Yıldız, eşiyle birlikte açtığı kasap dükkanında müşteri sayılarını da arttırmasıyla birlikte mikro kredisini yeniledi. Şuanda yanında yedi işçi çalıştıran Yıldız, istihdama da katkı sağlıyor. Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde yaşayan Arzu Sevinç ise mikrokrediden nasıl yararlandığını şöyle anlatıyor: “700 TL’lik ilk kredim ile kuaför malzemeleri aldım. Evimin bir odasını kuaför dükkanı olarak kullanmaya başladım. Daha sonra aldığım krediler ile evimin dışına çıkıp, kendime bir dükkan kiraladım. Kuaförlük işimi işyerimde yapmaya devam ediyorum. Şimdi lazer ve epilasyon dersleri alıyorum. Amacım daha büyük bir işyerine sahip olup, işlerimi büyütmek ve yanımda SGK’lı işçi çalıştırarak başka insanlara da istihdam sağlamaktır.” dedi.
Özellikle kadınların yararlandığı mikrokredi sistemine destek vermek isteyenler www.tgmp.net web adresinden veya 0312-436 90 90 nolu telefondan bilgi alabilirler.