Son zamanlarda estetik operasyon yaptıran kadınların bahanesi çektikleri selfielerde burunlarının, dudaklarının güzel gözükmemesi veya kırışıklıklarının belli olması. Op. Dr. Defne Erkara kadınların selfie ile estetiğe bakışlarının nasıl değiştiğini anlattı.
Selfie modasıyla estetik operasyonlara talep arttı
Son zamanlarda bu yönde bir çok talep olduğunu söyleyen Op. Dr. Defne Erkara, “Özellikle estetik operasyon yaptıran kadınların yaş grubu değişti. Çok genç hastalarımızda var, çok yaşlı hastalarımızda. Kişi daha bilinçli ve ne istediğini bilir şekilde geliyor. Bu konuda selfie önemli bir etken ancak internetin de hakkını yememek lazım. Bazı hastalarım kullanılan malzemelerin seçeneklerine, içeriğine bile hakim oluyor. Eskiden kadınlar sadece kırışıklıklarını fark ediyordu, şimdi ise olması gereken oranların dışında yüzünde ya da vücudunda bir kusur gördüğünde soluğu bir cerrahın yanında alıyor. Herkes takdir edilmek ister, selfie modasının özünde de bu yatıyor. Dolayısıyla insanlar kendilerini kusursuz görmek istiyorlar” dedi.
Bir plastik cerrahın herkese estetik yapmaması gerektiğini düşündüğünü söyleyen Erkara, “Ben herkese estetik yapmam. Dolayısıyla fotoğrafla gelen hastalarım çoğunlukla fikirlerinden vazgeçerler. Doğallığı bozacak estetiğe karşıyım. Sadece fotoğrafları buna benzeyebilir mi kısmında dikkate alıyorum. Kişinin isteğini en uygun şekilde ve gerçekten ihtiyaçsa karşılamaya çalışıyorum. Kişinin psikolojisini gerçekten etkileyen bir durum olup olmadığı aslında önemli. Çoğu zaman psikiyatristler, psikologlar da bize hasta gönderir. Bazı hastaların şikayetleri iş hayatını, ev hayatını etkiliyor hatta hasta o kusuruyla güne başlayıp, günü bitiriyor. Mesela bir kadın doğum yaptı ve göğüsleri deforme oldu. Bir süre sonra sorununu gözünde çok büyütüp kendisini eşinden saklıyor, sutyenle yatağa giriyor, kıyafet alırken sıkıntı çekiyor. Bu sorununu düzelttiği zaman ise kendine olan güveni yerine geliyor. Burnunun görüntüsünü beğenmediği için iş başvurusu yapmaktan çekinen hastalar tanıyorum” dedi.
Op. Dr. Defne Erkara, “İlk operasyonlarda hasta nasıl bir süreç yaşayacağını bilmediği için genelde daha kaygılıdır. 30-40 yaşından sonra yaşlanma başlar. Bu bazı insanlarda hızlı ilerler. Hasta genellikle göz kapağı, kaş düşmesinden şikayet ederek gelir. Bu ihtiyacını karşılayınca bu kez burun kenarı çizgileri gözüne takılmaya başlar. Ama bu durumu bir bakım gibi düşünmek lazım. Her insanın isteği öncelikle yüzünün iyi gözükmesidir. Ama olayı alışveriş çılgınlığı gibi engel olunamayan bir duruma da dönüştürmemek lazım” şeklinde konuştu.
Burun estetiği yerini saça bıraktı
Geçtiğimiz yıllarda ilk sırada burun estetiğinin geldiğini belirten Erkara, “Burnu, saç ve meme izliyordu. Ama şimdi saç ekimi öne geçti. Bu da son zamanlarda erkeklerin daha çok estetik yaptırdığını gösteriyor. Bunu burun, göğüs estetiği ve liposuction izliyor. Ama tabi ki cerrahi müdahale dışında kalan botoks ve dolgu belli aralıklarla tekrar edildiği için en sık yaptığımız estetik” şeklinde konuştu.
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Defne Erkara Defne Erkara:1998 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nden bölüm ikincisi olarak mezun olan Op. Dr. Defne Erkara, ihtisasını 1998-2004 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim ve El Cerrahisi Bilim Dalı'nda tamamladı. Çok sayıda kongre ve konferansa katıldı. Mikrocerrahi konusunda eğitmenlik yaptı.