Tarih: 15.07.2015 19:43

Çeviride Doğru Bilinen Yanlışlar

Facebook Twitter Linked-in

 Çeviri, özel bir uzmanlık gerektiren oldukça zorlu bir süreç gerektiriyor. Ancak çoğu zaman hak ettiği önemi göremeyen çeviri işi ile ilgili doğru bildiğimiz birçok yanlış bulunuyor. Bunların en yaygın olanı yabancı dil bilen herkesin çevirmenlik niteliklerine sahip olduğunun düşünülmesi. Online çeviri platformu Protranslate.net Direktörü Vahit Eryılmaz, çeviri sektörü ile ilgili doğru bilinen yanlışları anlatarak birden fazla dilin konuşulduğu ortamda büyüyen ya da yurt dışında bir süre yaşayan kişilerin sanıldığı gibi çeviri yapma yetkinliğine sahip olmadıklarını söylüyor. Çevirinin başka bir dilde yazı yazmaktan ibaret olmadığını vurgulayan Eryılmaz “İnternet bağlantısı ve iyi sözlükleri olan herkesin kendi çeviri ihtiyacını rahatlıkla karşılayabileceği ve modern çeviri araçlarının kolaylıkla gerçek çevirmenlerin yerini alabildiği düşüncesi de doğru bilinen yanlışlar arasında” diye konuşuyor.

 

İnternet sitesinden anlık çeviriler

İnternet üzerinden anlık çeviri yapan sistemlerin, metinlerin içeriksel terminolojisini bilemeyeceğini kaydeden Eryılmaz, “O sitelerin terminolojiye uygun kelime seçimleri ve cümle yapıları ile ilerlemesi günümüz teknolojisi ile mümkün değil. Gündelik konuşma diline yönelik ihtiyaçlar için tabii bu sistemler yüzde 60 civarı performans ile iş görüyor. Ancak bir sözleşme, tıbbi bir makale veya bir bitirme tezini otomatik sistemler üzerinden çevirmeye çalışırsanız, alacağınız sonuçların ne kadar yetersiz kalacağını kolayca görebilirsiniz” diyor.

 

Eryılmaz, çeviri hakkında bilinen diğer yanlışları şöyle sıralıyor:

Bir metnin yalnızca tek doğru çevirisi olabileceği sanılıyor. Hâlbuki çeviri yorum da gerektirdiğinden, bir metin diğer bir dile farklı şekillerde çevrilebilir. İyi bir çevirmen olabilmenin iki dilli sözlük ezberlemeyi gerektirdiği, hedef dilin kültürel kodlarının çeviri açısından herhangi bir öneminin olmadığı, yalnızca kelimelerin o dildeki anlamlarını yazmanın yeterli olacağı gibi düşünceler de sektörle ilgili duyduğumuz yanlış görüşler arasında yer alıyor. Birçok insan İngilizce okuyup anlayabildiği için, web sitelerinin ya da diğer pazarlama araçlarının bir başka dile çevrilmesine gerek olmadığı gibi bir düşünce de mevcut. Fakat şirketlerin doğru hedef kitleye doğru şekilde ulaşılabilmesi için profesyonel çeviri hizmeti alması şart.”

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —