Beyoğlu’nda 50 gün sürecek “Beyoğlu Hareketleniyor” Festivalleri kapsamında düzenlenen Beyoğlu Sahaf Festivali, Taksim Meydanı’nda 10. kez İstanbullular ile buluştu. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği festivalin açılış törenine Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Fransa Başkonsolosu Muriel Domenach, Hollanda Başkonsolosu Robert schuddeboom, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Nedret Apaydın, Yeniyüzyıl Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Azmi Ofluoğlu, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun gibi önemli isimler katıldı. Sahafların törende sergilediği ritim şov katılımcıların büyük beğenisini topladı. Başkan Demircan açılışın ardından beraberindeki heyetle birlikte sahafları tek tek gezerek sohbet etti.
Sahafçılar Rütbesi Tarif Edilmemiş Bilim-Kültür İnsanlarıdır
Festivalin açılış töreninde konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Sahaf Festivali'nin kendisi için çocukluk yıllarını hatırlatan önemli bir organizasyon olduğunu belirterek, “Benim babamla geçirdiğim günleri hatırladığım ve benim için önemli yeri olan bir organizasyon. Kitapçılar önemli tabii ama sahaf daha başka bir şey. Sahafçılar rütbesi tarif edilmemiş bilim-kültür insanlarıdır. Sahaf dükkanına gidip konuyu söylediğinizde son 50-100 yıl içerisinde o konuyla ilgili kimin ne yazdığını bilen, bulup getirebilen ve sizinle o bilimsel konuyla alakalı sohbet edebilecek yetkinlikteki insandan bahsediyoruz. Başka bir bakış açısı ve Beyoğlu'nu Beyoğlu yapan kitap dükkânlarıdır sahaf.” dedi.
Kültür Ve Sanat Hayatını Ön Plana Çıkarmak Bizim Görevimiz
Başkan Demircan, “Şehirler zenginleştikçe insanların beklentilerinin ön caddelerde, ön plana çıktığını görüyoruz. Rakamlar yükseliyor ve kültür kurumları arka sokaklara gitmek zorunda kalıyor. Bu kendi dengesi içerisinde oluşan bir şeydir. Bu sefer Beyoğlu'nun asıl kimliğini oluşturan kültür ve sanat hayatını ön plana çıkarmak da bizim görevimiz. İşte on yıldır Beyoğlu'nda bu festivalleri yapmamızın nedeni de bu. Biz çok renge alışığız. O yüzden herkesi burada görmek istiyoruz. Taksim Meydanı'nda düzenlemekte olduğumuz bu 'Beyoğlu Hareketleniyor' festivallerimiz Beyoğlu'na iyi geldi. Hem kültürümüze sahip çıkmış olduk hem de Beyoğlu hareketlendi.” şeklinde konuştu.
BU ORGANİZASYONA DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Nedret Apaydın da “Bizim için kültür dediğimizde 12 başlık aklımıza geliyor. Bunlardan birincisi kitaptır. Kitap dediğimizde de aklımıza ilk sahaf geliyor. sahaflar kitabı ve içini biliyor. Çünkü o kitaplara dokunmuş, koklamış. İstanbul'da 463 kütüphane var. Kitabın zirve noktası olan sahafların İstanbul'da iki merkezi var. Burası da onlardan bir tanesidir. Bu organizasyona destek verenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Türkiye’nin Dört Bir Yanından 70 Sahaf Taksim’de Buluştu
İstanbul ve Türkiye'nin değişik illerinden 70 sahafın katıldığı festivalde; asırlık kitapların yanı sıra, tarihe tanıklık eden dergiler, eskiye ait yazılar, eski fotoğraflar, film ve tiyatro afişleri, nadide levhalar, mektuplar, kartpostallar ve özel koleksiyonlar da stantlardaki yerini aldı. Kitapseverlerin dört gözle beklediği festivalde, onlarca sahaf, on binlerce kitap 6 Kasım’a kadar 10.00-23.00 saatleri arasında Taksim Meydanı’nda okuyucularla buluşmaya devam edecek. Onlarca sahafla on binlerce kitabı Taksim Meydanı’nda okuyucularla buluşturacak olan festival boyunca, ünlü yazarlar da okurlarıyla söyleşilere katılacak.