Türkiye'nin İlk Akıllı Kitabı ‘Atıksız Tarifler’ Görücüye Çıktı
Esenler Belediyesi, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’ne özel olarak Türkiye’nin ilk akıllı kitabı “Atıksız Tarifler” için bir lansman düzenledi. Gastronomi dünyasından önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, şef Esat Özata, atıksız yemek pişirme tekniklerini tanıtarak kitaptaki tariflerden çeşitli lezzetler hazırladı.
GIDA İSRAFINA KARŞI BİR ADIM
Esenler Belediyesi, Türkiye’de her yıl yaklaşık 23 milyon ton gıdanın israf edilmesine ve evsel gıda atıklarının artmasına karşı iki yıl önce başlattığı “Atıksız Hayat - Atıksız Mutfak” hareketi kapsamında “Atıksız Tarifler” kitabını hayata geçirdi. Türkiye’de ilk kez akıllı kitap olarak tasarlanan eser, QR kodları sayesinde okuyucuları uygulamalı videolarla buluşturuyor. Lansman etkinliği, Şule Yüksel Şenler Hanımlar Konağı’nda gerçekleştirildi ve Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, siyasi parti temsilcileri, gastronomi dünyasının önde gelen isimleri, projede yer alan kursiyerler ve birçok vatandaş katıldı.
GERİ DÖNÜŞÜM, HAYAT FELSEFESİ OLMALI
Etkinlikte konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, atıksız mutfak hareketinin önemine dikkat çekerek, “Dünyanın mahkûm olduğu üç şey var: Gıdaya ulaşabilirlik, savunma ve enerji. Atıksız mutfak, geri dönüşüm, her birimizin hayat felsefesi haline gelmeli. Sıfır atık anlayışı, bu konudaki duyarlılığımızı artıran önemli bir farkındalık oluşturdu,” dedi. Göksu, Türkiye’de çöplerin yüzde 10’unu ayrıştıran ender belediyelerden biri olduklarını vurguladı ve her gün ortalama 400 ton çöp topladıklarını belirtti.
ATIK YAPMA, KATIK YAP
Şef Esat Özata, iki yıl boyunca düzenledikleri atölyelerde “Atık yapma katık yap” mottosuyla hareket ettiklerini ifade etti. Özata, kitabın 60 tariften oluştuğunu, bunlardan 20’sinin tatlı, 40’ının ise ana yemek tarifleri olduğunu belirterek, “Her tarifin altında bir QR kodu var,” dedi.
ÇOCUKLARA SAĞLIKLI YEMEKLER YAPACAĞIM
MasterChef yarışmacılarından Eda Karabulut, projenin önemine vurgu yaparak, “Esenler Belediyesi’nin böyle bir projeye ev sahipliği yapması çok değerli. Kadınlarımıza mutfakta atık malzemeleri nasıl değerlendireceklerini öğretmek için buradayız. Kitabı incelemek için sabırsızlanıyorum,” ifadelerini kullandı.
KURSİYERLERDEN BAŞARI HİKAYELERİ
Kursiyer Zarif İperker, “Ben çalışan bir kadınım. Kurs boyunca, Esat hocamız sayesinde evde kalan bayat yiyeceklerle yeni tarifler geliştirdik. Bugün bayat ekmekten börek yaptım,” diye konuştu.
ETKİNLİKTE LEZZETLER TATILDI
Başkan Göksu ve beraberindekiler, Atıksız Mutfak Atölyesi öğrencileri tarafından hazırlanan lezzetleri tattı. Etkinlik sonunda öğrencilere katılım belgeleri takdim edildi. Proje kapsamında hayata geçirilen İkincil Üretim Atölyesi’nde kadınların ürettiği eserler sergilendi. Başkan Göksu, sergiyi gezerek kursiyerlerden bilgi aldı ve şef Özata ile kursiyerler, kitapta yer alan tarifleri uygulayarak püf noktalarını paylaştı. Haber: Zeynep Çağlar