8.05.2019 10:40:24

Ayşe Ebru BAYRAM

Bürokratik engellerle katlettiğimiz' potansiyel -Tarım ve Hayvancılık- politikası da diyebiliriz.
Çünkü
Sayın. Cumhurbaşkanımız, uzun yıllardan beri her ne kadar ülkemizdeki genel -Bürokratik- oligarşiden şikayetçi olup -onu yüksek sesle dillendirmiş olsa da; Asla azalmadığını, aksine adeta- kurumsallaşıp yoğunlaştığını ve kasti eylemsizliğiyle de bütün sosyal katmanları sarıp sarmalayarak-işsiz ve işlevsiz bıraktığını ve bu nedenle de- iş yapmak isteyeni- bizar ve perişan etiğini söylemek gerekir..
Sanıyorum ki!
Yetkililer de, bu -asla kabul edilemez anlamsız tasarrufun farkında olmalı ki; Geçen yıllarda hazırlayıp- torba yasalarla/KHK'lerle çıkarmış oldukları bir dizi- Reform paketine potansiyel 'Tarım ve Hayvancılık' sektörünü de alarak onu teşvik ve teskin etmeye karar verdiler..
Evet
Karar verdiler; Ne güzel değil mi?
Hem de ne güzel!
Çünkü..
Bununla hem- uzun yıllardan beri can çekişerek bitme noktasına gelen(Tarım Ve Hayvancılık) sektörü canlanarak eski konumuna taşınacak, hem ülkemiz ürün bazında- dışa bağımlılıktan yani (ithalat ikamesinden)tamamen kurtularak döviz rezervini korumuş olacak ve hem de üretici- üretip satarak- kazanarak, fayda ve yarar sağlayarak- katma değer oluşturarak; Ülkenin genel kalkınmasına anlamlı katkılar sunacaktı.
Elbette..
Katkı sunacaktı, ancak; Teşvik paketlerinin özü ve yüzü gerçek ve düzgün olduğunda, amaç ve hedefleri doğru konulduğunda, ülke insanına vereceği fayda ve yararı ile ülkeye sağlayacağı katma değer doğru/dürüst hesaplandığında..
Elbet..
Böyle düşünülmüş olmalı ki/Tasarlanıp/KHK ile de yasalaşarak; Topluma sunulmuş
Teşvik paketinin; TARIM ve Hayvancılıkla ilgili cazibesi genel olarak aşağıdaki gibidir..
O da genel ifadesiyle şöyledir!
'Tarım Bakanlığı cazip bir-Hayvanlığı-teşvik paketi hazırlamış; Üreticiye 50'si hibe,50'si iki yıl ödemesiz/faizsiz kredi desteği veriyor'
Evet
'Teşvik Paketin genel muhtevası bu!'
Ancak..
Veriyor mu, kandırıp-oyalıyor mu; Belli değil..
Yani..
Üreticiye, gidin besilerinizi alın, ücretini ödeyin, faturasına bana/Tarım müdürlükleri ile Ziraat bankasına/getirin ki; Kredinizi ödeyim diyor, ancak -Kimisine veriyor, kimisine vermiyor..
İsterseniz buna!
'Hâmisi/Namesi olan alıyor, yaması/Daması olan almıyor; Maalesef de diyebilirsiniz..
Neden biliyor musunuz?
Tarım Müdürlüğünden aldığı belgeyle gidip besilerini/Hayvanlarını aldığı halde, Kredisini almak üzere henüz bir muhatap bulamayarak; TARIM Müdürlüğüyle Ziraat Bankası arasında günlerdir mekik dokuyan bir dostum var da..
Onun için yazdım.
Gerçi dostuma!
Madem hayvanları kendi sermayenle/paranla aldın, beni dinlersen vazgeç; Helal olan parana, haram bir parayı (Milletin parasını) katma, hep paranı, hem de kendini-Harama bulaştırma.. Ama, cher neyse..
Herkes de kader yolundaki iş ve işlevini-ancak; Ve ancak-Kendisi seçecek..

Sevgilerimle..
Ayşe Ebru Bayram

tarım ve hayvancılık, cumhurbaşkanı, bürokratik, tarım müdürlüğü, ziraat bankası, teşvik paketi


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.