10.01.2024 09:28:00

Zuhal KİLER

 

 

ŞERRE ANAHTAR, HAYRA KİLİT OLAN İNSANLIK

İnsanlık insan elinden neler çekmekte…

Hâlbuki insan insanın dostu, dayanağı olmalıydı. Ama olmadı Hz. Âdem ‘den günümüze değin mesken kıldığımız bu yaşlı dünyamız insan onurunu zedeleyen nice zulümlere, haksızlıklara, açlığa kıtlığa, soykırıma, vahşete şahitlik etti. Toprağı kardeşinin kanına bulayan Kabil’den bugüne kadar nice katliamlara, zorbalıklara, savaşlara göğüs gerdi. Yaratılış gayesinden gittikçe uzaklaştı. Nefsinin süfli arzularının esiri oldu.

Bedenen maddi hazlara yenik düştü, manevi yokluğa hapsoldu. Kendi değerini kaybederken başkalarının sınırlarını ve hukukunu ihlal etti. Hâlbuki insan onur sahibi bir varlıktır, bu sonradan bahşedilmemiş tam aksine yaradılıştan fıtri bir nimettir. 

Onurlu kalabilmektir sorun, kişisel özen ve gayreti göstererek bu değeri koruması gerekmektedir. İffet sahibi olmalıdır bu iffet erdemini hayatının mihveri yapmalıdır. İffet ölçülü ve dengeli yaşayışı sağlayan güzel ahlak özelliğidir. Nefsin aşırı arzularına boyun eğmeyip insanlık onuruna yaraşır bir hayatı temin eden kalbi bir melekedir. Kısacası bu erdem sayesinde insan, hayatını sürdürmek için gerekli olan her türlü insani ihtiyacında fıtrata uygun şekilde ve belli ölçüler içinde gidermek durumundadır.

Irkı, dili, dini, cinsiyeti ne olursa olsun yeryüzünün bütün insanları, itibar sahibidirler yaratılmış eşref-i mahlûkattırlar. İnsan onuru ırka, aşirete, dine mezhebe, meşrebe bağlı değildir. Sosyal statüyle de ilgilenmez. Cinsiyeti, mal varlığı, yaşı, eğitimi ne olursa olsun varoluşu sebebiyle değerli ve saygıya değerdir ki İslam insanı öldükten sonra da değerli kılmıştır. 

Müslüman hem kendi onuruna sahip çıkmakla hem de diğer insanların onurunu korumakla yükümlüdür, bu kardeşlik hukukunun gereğidir. Nitekim Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: ‘’Her kim bir Müslüman ‘ın saygınlığını kaybolacağı, onurunun zayıflayacağı bir yerde yardımsız bırakırsa, Allah da onu kendisine yardım edilmesini arzu ettiği bir yerde yalnız bırakır. Kim bir Müslüman’a onurunun zayıflayacağı bir yerde yardım ederse, Allah’ta ona kendisine yardım edilmesini arzu ettiği bir yerde yardım eder. ’Biran evvel insanın değerli olduğunun hatırlanması dileğiyle…


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.