Sınavların her biri bir köprüdür...
Sınavlar her biri bir köprü; lise,üniversite, yüksek lisans, doktora…ömür boyu uzar gider bu liste. Kim sever ki sınav olmayı, Bir öğretmen olarak ne sınava girmeyi sevdim ne de sınav yapmayı. İmtihan edilmeyi bilirim bir kul olarak!...
Dünyanın kendisi değil midir ki sınav yeri her anımız her hareketimiz bir sınav. Sınav tekâmülün basamağıdır. Arifane göre tahammülü önerdiği için şikâyeti barındırmaz, ya da barındırmaması gerekir, gizli şikayeti mi barındırır onu da düşünmek lazım!..
Oysa, âşıkan derde şükreder! Şakik-i Belhi’nin
Muhaveresini iyi bilmeli idrak etmeli insan.
Allah için dost olan Şakîk-i Belhî ile İbrahim bin Edhem Hazretleri’nin, birbirlerini irşâd için yaptıkları bir gönül sohbeti esnâsında Şakîk-i Belhî Hazretleri sorar:
–Geçim hususunda ne yaparsınız?”
İbrahim bin Edhem:
“–Bulunca şükreder, bulamayınca sabrederiz!..” der.
Şakîk-i Belhî Hazretleri:
“–Bunu, Horasan’ın köpekleri de yapar!” deyince, bu defa İbrahim bin Edhem sorar:
“–Ya siz ne yaparsınız?”
Şakîk-i Belhî Hazretleri şu cevabı verir:
“–Bulursak şükredip infâk eder, bulamadığımızda yine şükredip sabrederiz.”
Hak dostları, Cenâb-ı Hakk’ın akla hayale gelmeyen nîmetleri karşısında ne kadar şükretseler az olduğunun şuuruyla, her şekilde ve dâimâ şükürlerini artırma gayreti içinde olmuşlardır. Çünkü şükür; kulun sahip olduğu nîmetlere karşılık, onları halk eden eden Rabbine, özüyle, sözüyle ve fiiliyatı ile hâlisâne bir kulluk hayâtı yaşamasıdır.
Dahası herkes sınava tabi olmaz der hazret, onlarla onların vesilesiyle imtihan olunanlar vardır. Kimine sınav yok ‘’antrenmandır” size gönderilen dertler ,zorluklar hakk’a yaklaştıran derece atlatandır tabii erenler, arifanlar için adı da MEŞK‘tir. Tevhit ekseninde yaşamak ve yaşatmak için.
Önümüzde çocuklarımız için hayata atılacakları her birinin hayalini kurdukları isteyerek ,yahut istemeyerek okuyacakları hayatlarını kazanacakları birer okul kapısı açılacak. Bizlerinde hayallerini kattıkları kendilerini ispat edeceklerini düşündükleri bu sınav gelip geçici olduğunu esas sınavın gereği olan Hud Suresi 112. Ayetteki gibi:
Senin yanında hak yola dönenlerle birlikte, sana buyurulduğu gibi dosdoğru ol! Siz de azıp sapmayın. Allah, yaptıklarınızı çok iyi görmektedir.
Mealindeki dosdoğru insan olmaları dileğiyle…Bütün öğrencilerimize başarılar…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.